Hekerji napadli ruske pametne televizorje ter tam zapisali protivojna sporočila

Vojna med Ukrajino in Rusijo ne poteka samo na fizičnih tleh, ampak tudi v kibernetskem prostoru. Rusija je na splošno znana po svojih močnih hekerskih sposobnostih, ki so jih želeli izkoristiti tudi proti Ukrajincem, a jim je kar nekaj teh namenov preprečil sam Microsoft, Zahod pa je udaril nazaj in sicer s pomočjo hekerske skupine Anonymous.

Ta je v Rusiji spočela že nekaj DDoS napadov, preko katerih so padle nekatere večje spletne strani, ni pa Anonymous edini, ki je svoje hekerske roke stegnil po Rusiji. Skoraj takoj po začetku je denimo nekdo podrl zaščito televizijskih programov in ti so predvajali ukrajinsko himno ter posnetke iz terena, kjer se lahko vidi grozote vojne.

Včeraj, na Dan zmage, so hekerji ponovno udarili in tokrat so si za tarčo vzeli pametne televizorje. Rusi so presenečeno gledali v svoje zaslone, saj so jih pri izbiri programov pričakal protivojna sporočila kot so: “Kri tisoče Ukrajincev in stotin umorjenih otrok je na vaših rokah” in “Televizija in oblast vam lažeta. Recite ne vojni”.

rusija

Ta hekerski napad se je pojavil tudi pri nekaterih večjih internetnih ponudnikih v Rusiji, kot je denimo Yandex, vdor pa se je zgodil tudi na ruski verziji YouTuba, ki se tam imenuje Rutube. Ta je v sporočilu za javnost priznal, da so hekerji napadli njihove storitve, a da je bila zadeva lokalizirana in da posnetki uporabnikov niso bili prizadeti.

Vse to hekanje se zdi morda komu izguba časa, a s sabo prinese veliko teže. Rusija je vložila ogromno truda v cenzuro in prepoved delovanja zahodnih medijev in družabnih omrežij, za katere Kremelj pravi, da samo širijo laži. Vsak internetni medij je tako strogo varovan, a vseh ne morejo ujeti. Washington Post poroča, da je internetna stran Lenta.ru pod članki objavila opombe, da se z vsebino ne strinja uredništvo in da bo vlada zagotovo kaznovala internetno stran, ker si je upala objaviti te opombe.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime