Zuckerberg prvič v živo pokazal VR napravo Project Cambria

Zadnja VR očala izpod podjetja Meta slišijo na ime Oculus Quest 2 in so zdaj tudi najbolj popularne VR naprave, ki jih lahko najdemo na trgu. K uspehu je prispevala njihova nizka cena, dobre specifikacije in enostavnost uporabe, saj so povsem samostojne in brezžične, tako da za uživanje ne potrebujemo PC-ja, hkrati pa se nam ni treba spotikati ob kable.

Quest 2 bo jeseni star že dve leti, trg VR-jev pa te dni hitro napreduje in praktično vsako leto smo dobili nov izdelek, ki je nosil večjo ločljivost in bolj napredne kontrolerje. Meta si je ob prevladi Questa 2 privoščila malce pavze, tako da so si za razvoj svojih naslednjih VR očal, kodno imenovanih Project Cambria, vzeli malce več časa, a zdaj so v javnost začele kapljati prve informacije, slike in celo posnetki nove naprave.

Z novimi očali se je tako pred kamerami pojavil sam šef Mete, zloglasni Mark Zuckerberg, ta pa je pokazal igranje aplikacije The World Beyond, ki meša VR in AR koncepte v eno samo zabavno izkušnjo.

Mark v posnetku zagrabi žogico in jo vrže ob steno, ta pa se nato realistično odbije, za njo pa se zapodi srčkano bitje, ki ga nato lahko tudi pobožamo. Zadeva morda ni videti blazno revolucionarna, a videz vara. Posnetek namreč pokaže, da Zuck vse to dela samo z rokami, brez namenskih kontrolerjev, Project Cambria pa omogoča popolno prepustnost barv, medtem ko smo na Questu gledali v črno-belo sliko.

V še eni predstavitvi lahko vidimo VR vadbo, kjer nam nasproti stoji trenerka, kasneje pa nam je predstavljen tudi koncept virtualne pisarne, tako da se bomo lahko v miru usedli za mizo in na beležnico počečkali nekaj opomb. Sama naprava je sicer v posnetku cenzurirana, a vidimo lahko tudi 3D model, ki jasno nakazuje na nekakšno verzijo Questa 2, le da bo ta v črni barvi.

Project Cambria je videti vzpodbudno, a zaenkrat še ničesar ne vemo glede specifikacij. Meta je sicer povedala, da se Cambria ne bo osredotočal na igre, ampak bolj na produktivnost in delo, zaradi česar bo cena tudi višja – govorice pravijo, da nekje okoli 800 $.

Project Cambria bo izšel še letos, Meta pa naj bi v naslednjih dveh letih spočela še dve Quest napravi, v 2024 pa naj bi posodobitev prejel tudi Cambria.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime