Strelec v New Yorku je svoj pokol predvajal na Twitchu in ga načrtoval preko Discorda

Iz ZDA poročajo o novem strelskem pokolu, ki se je 14. maja zgodil v mestu Buffalo, tam pa je strelec ubil vsaj 10 ljudi, 3 pa je huje ranil. Zdaj na plano prihajajo nove podrobnosti incidenta, ki je bil storjen na podlagi rasizma.

18-letni morilec Payton Gendron naj bi bil precej dobro seznanjen z internetno kulturo in je pred svojim neslavnim nastopom izdal 180-stranski zapis, v katerem je razložil razloge za svoja grozovita dejanja. Ta knjiga je polna rasističnih opažanj in je usmerjena predvsem proti temnopoltim in Židom. Temnopolti ljudje naj bi po njegovem počasi in zlagoma nadomestili belce po teoriji imenovani Great Replacement. Vse to naj bi omogočala židovska elita, ki naj bi jo bilo prav tako treba kaznovati.

V dokumentu so zapisani tudi njegovi navdihi in večino svoje inspiracije je Payton potegnil iz zloglasnega foruma 4Chan. Svoj načrt naj bi predhodno začrtal na zasebne Discord strežniku. Discord naj bi zadevo že preiskoval in tudi sodeluje s policijo, na spletu pa že krožijo slike pogovora iz strežnika, a za te se še ne ve, če so legitimne.

Payton je svoj klavski pohod v živo predvajal preko Twitcha in to na svojem kanalu “jimboboiii”, ki je bil hkrati tudi njegov vzdevek. Prenos v živo naj bi bil hitro ukinjen, a vseeno je nekaj minut prišlo v javnost, ti posnetki in slike pa zdaj krožijo po internetu.

Buffalovska policija pravi, da se je storilec za svoj napad dobro pripravil. Izbral si je trgovino, za katero je znano, da jo obiskuje temnopolto prebivalstvo in je bila na dan pokola polna ljudi. Payton se je oblekel v taktično vojačko opremo in si na glavo nadel čelado, ki je hkrati držala kamero za prenos v živo. Nato se je pripeljal na parkirišče in je že tam ustrelil 4 ljudi, samo eden od teh pa je preživel. Nato je stopil v trgovino, kjer se je pripetil pravi masaker, večina ubitih ljudi pa je bila temnopoltih.

Payton na koncu ni bil ubit, ampak samo aretiran. Obtožen je umorov prve stopnje, Payton pa se bo na sojenju zagovarjal za nedolžnega. To je letos že 198 streljanje v ZDA, pa smo šele sredi maja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime