V New Yorku odstranjena še zadnja javna telefonska govornica

Nekaj dni nazaj se je sredi New Yorka od nas za večno poslovil del zgodovine. Cestni delavci so namreč iz tal izruvali še zadnji par javnih telefonskih govornic, kar je tudi jasen znak, da so analogni sistemi postali del zgodovine in da smo v popolnosti preskočili v digitalno dobo.

Sicer so klasične telefonske govornice že dolgo tega izgubile svoj pomen, saj v dobi prenosnih telefonov, družabnih omrežij in Wi-Fi povezovanja praktično nihče ne rabi takšnega telefona, ki je v Sloveniji davno tega deloval na principu predplačanih kartic, Američani pa so v njih metali četrtake. Vseeno pa je to bridko slovo od sistema, ki ni bil včasih samo del vsakdana, ampak je vidno vlogo igral tudi v filmih.

Če ste odraščali v devetdesetih, potem ste praktično v vsakem filmu ali seriji naleteli na vsaj en kader, kjer je nekdo mrzlično tipal po žepih za drobižem in nato spočel klic, ki je nato lahko spremenil celoten potek nadaljnjega dogajanja, te telefonske kabine pa so bile tudi prizorišče nekaterih legendarnih prizorov. V filmu Dobri fantje je denimo v njej Jimmy Conway izvedel za smrt svojega prijatelja, zaradi česar je uboga govornica pošteno nastradala. V seriji Skrivna naveza so telefonske govornice igrale veliko vlogo pri uličnih prodajalcih droge, v Matrici Trinity preko tega telefona ubeži gotovi smrti, v Butcu in butcu pa zlobni Joe “Mental” Mentaliano knockoutira nadležnega civilista, ki mu cel čas utruja, naj se že spravi iz telefona. Seveda ne smemo pozabiti na film Phone Booth, v katerem Colin Farrell zaradi ostrostrelca na noben način ne sme zapustiti varnega zavetja telefonske govornice.

Ta preprost telefon je tako odigral veliko vlogo v našem življenju, pa čeprav se takšne slušalke niste nikoli dotaknili v življenju. K sreči zadnja govornica ne bo romala na odpad, ampak v muzej in bo predstavljena v sklopu razstave Analog City: NYC Before Computers.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime