Slovenska vlada podarja digitalne bone v vrednosti 150 €

Če smo lani bone izkoriščali za rezervacijo poletnih počitnic, vlada letos računa, da bomo svoj dopust doživljali virtualno. To glede na cene goriv in pobezljane vrednosti najema apartmajev niti ni tako nora ideja, zato se splača izkoristiti ponudbo digitalnih bonov, ki bodo v veljavo stopili od 15. junija dalje.

Vaše trenutno stanje bona in ali ste upravičeni do digitalnega bona lahko preverite v naši aplikaciji (klikni me).

Boni v vrednosti 150 € so del novega zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, saj želi vlada v digitalni svet odpeljati čedalje več odraslih, ki jim računalniška tehnologija predstavlja velik problem in brez obvladanja teh v sodobnem svetu skoraj ne moreš več obstajati. Napredek tehnologije te dni je bliskovit in praktično dnevno spreminja naša življenja. Bankomate uporabljajo samo še dinozavri, saj vse plačujemo s karticami ali telefoni, nekatere delovna mesta pa so zaradi koronavirusa za stalno preskočila na opravljanje iz varnega zavetja svojega doma.

Kdo je do bonov sploh upravičen?

Uradna spletna stran pravi, da so do digitalnega bona upravičeni osnovnošolci 7., 8. ali 9. razredov, dijaki in študentje, med katere lahko prištejemo tudi vse tiste, ki študij opravljate izredno. Sem notri spadajo tudi vsi tisti starejši od 55 let, a ti se bodo morali najprej udeležiti izobraževanja na področju digitalne pismenosti. Seznam izobraževanj še ni bil objavljen, saj je bil razpis za izbor izvajalcev objavljen šele 20. maja – ko bo enkrat postopek izbora zaključen, bodo izvajalci objavljeni na uradni strani Gov.si, to pa naj bi se predvidoma zgodilo konec julija.

So boni prenosljivi?

Tako kot lanskoletni boni, so tudi letošnji digitalni prenosljivi, a z določenimi omejitvami. Sestre, polsestre, bratje in polbratje lahko bone združite med sabo in tako lahko en par naenkrat vnovči popust v vrednosti 300 €, kar lepo odseka ceno kakšnemu prenosniku ali samostojnemu PC-ju. Boni pa niso prenosljivi od tistih, ki so starejši od 55 let. Kot rečeno, do tega se bodo ti dokopali samo preko opravljanja specifičnega izobraževanja, zato bi bilo nato podeljevanje bona nekomu drugemu precej nesmiselno.

Kaj z boni kupiti in kje jih vnovčiti?

Razpon izdelkov, za katere lahko uporabimo digitalni bon, je precej obsežen. Z novim popustom si lahko kupite prenosni ali namizni računalnik, monitor, tipkovnice, miške, spletne kamere, slušalke, skenerje in celo 3D tiskalnike.

Bon lahko vnovčite v trgovinah, ki takšno opremo seveda sploh ponujajo. Zakaj potem ne bi ponudbe izkoristili za nakup povsem novega igričarskega monstruma, kot je denimo naš frišni HOPsi PC?

Za takšne popuste lahko denimo tudi izkoristite trgovino EIGRE.si, ki ponuja vse na zgornjem seznamu ali pa trgovino UVI.gg, ki poleg stolov in miz ponuja tudi računalniško periferijo in tako si lahko s popustom dokupite kvaliteten paket, ki zaobjema miško, mehanično tipkovnico in slušalke.

Digitalni boni bodo na voljo od 15. junija dalje, takrat pa boste lahko na spletni strani eDavki z vnosom svoje davčne številke na enostavno preverili, če ste do bona upravičeni. Digitalnim bonom bo veljavnost potekla 30. novembra 2022. Vaše trenutno stanje bona in ali ste upravičeni do digitalnega bona lahko preverite v naši aplikaciji (klikni me).

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

7 KOMENTARJI

    • Seznam izobraževanj še ni bil objavljen, saj je bil razpis za izbor izvajalcev objavljen šele 20. maja – ko bo enkrat postopek izbora zaključen, bodo izvajalci objavljeni na uradni strani Gov.si, to pa naj bi se predvidoma zgodilo konec julija.

    • Seznam izobraževanj še ni bil objavljen, saj je bil razpis za izbor izvajalcev objavljen šele 20. maja – ko bo enkrat postopek izbora zaključen, bodo izvajalci objavljeni na uradni strani Gov.si, to pa naj bi se predvidoma zgodilo konec julija.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime