EU bo Apple prisilil, da do leta 2024 preklopi na kable tipa USB-C

EU je včeraj sklenil nov zakon, ki bo vse proizvajalce manjše elektronike prisilil na novi standardni priključek USB-C. Ta zakon se je pripravljal že dolgo časa, a zdaj imamo zanj končno okviren datum, ki končni rok postavlja v jesen leta 2024.

Na USB-C priklop bodo morali tako preklopiti vsi proizvajalci novih telefonov, tablic, e-bralnikov, slušalk, digitalnih kamer, ročnih konzol in prenosnih zvočnikov. Vse to bo pomagalo zmanjšanju elektronskih odpadkov, ki so v zadnjem desetletju postali resnični problem, glavni igralci na tem področju pa so bili proizvajalci mobilnih telefonov, ki so ves čas uvajali nove polnilnike, ki pa med sabo niso bili združljivi.

Na polnjenje preko standarda USB-C so preklopila vsa večja podjetja, ki se bavijo z elektroniko – izjema je bil le Apple. Ta je trmasto vztrajal pri svojem Lightning kablu in se na noben način ni strinjal s politiko enega standardnega priključka, saj naj bi takšna odločitev zavirala inovativnost pri razvoju novih naprav.

Čez čas so sicer le začeli popuščati, saj lahko preko USB-C kablov že polnimo njihove novejše tablice iPad in nekatere Macove prenosnike, pri telefonih pa so vztrajali pri svojem priključku. EU so med razpravo glede novega zakona tudi opozorili, da bo ta odločitev vplivala na več kot milijardo naprav, ki zaradi novega priklopa ne bodo več mogle kupiti Lightning polnilcev, zaradi česar lahko postanejo neuporabne.

A njihovo pritoževanje je na koncu naletelo na gluha ušesa in hočeš nočeš bodo tudi iPhoni morali preklopiti na USB-C, saj drugače na EU trgu ne bodo smeli obstajati.

Novi zakon bo pri podjetjih tudi zahteval, da v ponudbo pošljejo dve različici novih naprav: takšne, ki v paketu vključujejo polnilec in takšne, ki tega ne bodo držale. Ni še jasno, ali se bodo ti paketi na koncu tudi kaj razlikovali v ceni, a nekako v to dvomimo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime