Je prenovljeni PlayStation Plus vreden svoje cene?

Sony je včeraj tudi uradno zagnal svoj prenovljeni naročniški servis PlayStation Plus in kot pridni igričarski novinarji smo hitro nadgradili svojo naročnino na najvišjo možno stopnjo, zadevo dodobra preizkusili in za vas na kup vrgli nekaj naših misli, ki vam znajo pomagati pri lažji odločitvi nadgradnje in ali to v bistvu sploh narediti.



PlayStation igralci ste včeraj zagotovo opazili, da je vaša naročnina dobila nekoliko drugačno ime. Sony je namreč spočel tri nove stopnje servisa PlayStation Plus in na najnižji ravni se nahaja ime Essentials. Na to stopnjo ste prešli vsi tisti, ki ste do sedaj držali prejšnjo naročnino PlayStation Plusa in če boste pri tej stopnji vztrajali, potem vas ne bodo doletele prav nobene spremembe. Za 8,99 € mesečno oziroma 59,99 € letno boste dobili dostop do večigralskega igranja, shranjevanja v oblaku, vsak mesec pa vas bodo pričakale tri nove igre, ki jih boste obdržali na svojem računu, vse dokler ne prekinete naročnine.

Tisti pravi žur se začne s prehodom na stopnjo Extra. Ta pošteno zviša naročnino in sicer na 13,99 € mesečno oziroma 99,99 € letno, v zameno za te denarce pa boste dobili vse prej omenjene ugodnosti in povsem nov, dodaten katalog, ki vsebuje kar 400 iger.

playstation plus
Tri stopnje, vsaka od njih ponuja svoje dobrote in seveda tudi svojo ceno.

Extra za svojo ceno ponuja res veliko, saj med to zbirko ne najdemo samo neke odvečne slame (čeprav je tudi te tu notri kar nekaj) ampak tudi Sonyjeve ekskluzive, ki zelo nerade skočijo v prodajo pod nižjo ceno. Tako lahko v praksi za enkratni mesečni znesek s pridnim igranjem preigrate naslove kot so Returnal, Demon’s Souls, Spider-Man: Miles Morales, Ghost of Tsushima: Director’s Cut in Death Stranding: Director’s Cut. K temu lahko dodamo tudi priboljške iz strani tretjih založnikov, kot so denimo Assassin’s Creed Valhalla, Mortal Kombat 11, Far Cry 3 in 4 ter NBA 2K22.

Ponudba ni majhna in novopečeni lastniki konzol bodo zagotovo veseli vsega novega igranja, ki jim je naenkrat pod prsti. Vendar pa Extra plat začne kazati tudi svoje minuse, ki jih ni lahko spregledati.

Kot prvo se je treba zavedati, da je katalog PlayStation 5 iger precej bolj mizeren od tiste ponudbe za PlayStation 4. Lastniki najnovejših konzol lahko seveda igrate celoten katalog PS4 ponudbe, vendar pa boste tule vseeno morali vzeti nekaj kompromisov. Kot prvo igre iz konzole PlayStation 4 ne vsebujejo optimizacij za PlayStation 5, razen če je za njih specifično poskrbel sam razvijalec. Tako boste naleteli na naslove, ki se nalagajo počasneje, ne podpirajo 3D zvoka, tečejo pri 30 sličicah na sekundah, ne izkoriščajo igralnega ploščka DualSense in ne vsebujejo ray tracing osvetljevanja. Ena bolj bizarnih takšnih iger je Spider-Man, ki je sicer doživel nadgradnjo za PlayStation 5, a v Extra naročnini dobite dostop samo do verzije za PS4, medtem ko to za samostojno razširitev Miles Morales ne velja.

Seznam iger ni slab, a pogrešal sem več novejših iger.

Drugi večji minus se tiče samega kataloga iger. Naslovov resda ni malo, ampak kje so kakšne novejše igre? Poleg Sonyjevih lastnih ekskluziv je namreč nabor tretjih založnikov precej reven in večinoma boste v ponudbi naleteli na igre, ki so stare vsaj dve leti, še večkrat pa 3 leta plus. To je še posebej očitno pri knjižnici za PlayStation 5, kjer v bistvu najbolj izstopa NBA 2K22, pa še ta bo oktobra dobil nov del, zaradi česar bo trenutna verzija hitro zastarala.

Preden skočimo na najvišjo verzijo Premium, je treba izpostaviti, da je prenovljeni PlayStation Plus več kot očitno odgovor Sonyja na Microsoftov lastni servis Game Pass, ki se je med igričarji razširil kot požar. Primerjave so tako neizbežne in treba je reči, da Game Pass trenutno za svojo ceno ponuja veliko več, a za nas to ne velja, saj presneta stvar v Sloveniji uradno ni na voljo. Vseeno pa je Game Pass vreden omembe, saj lahko v primerjavi vidimo, kaj vse mora še Sony postoriti, da bo dosegel svojega največjega konkurenta, za katerim na področju naročnine trenutno nedvomno zaostaja.

Ena od prednosti napram Game Passu so časovno omejeni preizkusi iger.

Premium je najvišja stopnja, na mesec stane 16,99 €, letno pa boste zanj odšteli 119,99 €. Vsebuje vse, kar ponuja Extra, k ponudbi pa doda možnost pretočnega igranja, katalog klasičnih iger in omejene časovne preizkuse iger.

Pretočno igranje je Sony že prej ponujal preko servisa PlayStation Now, a zdaj je tega združil pod eno streho in ga prvič ponudil tudi Slovencem. Pretočno ne moremo igrati kar vsake igre, ampak samo določene naslove, ti pa včasih ponujajo samo možnost pretočnega igranja ali pa omogočijo prenos igre in lokalni zagon naslova. Zadeva pride prav vsem tistim, ki imate močne internetne povezave in bi radi samo na hitro preizkusili kak naslov, brez da bi morali čakati na zamudno pretakanje gigabajtov. Tu je treba omeniti, da je zadeva na voljo tudi na PC-ju, a trenutno ne v Sloveniji, Sony pa pravi, da bo to popravil v naslednji posodobitvi.

Zadeva deluje povsem solidno in ob kliku gumba za zagon boste počakali nekje 20 sekund in že se lahko zabavate v igranju. Kakšnega znatnega zamika nisem opazil, pretočno igranje pa izvajamo v ločljivosti 1080p, kar pri večjih televizorjih pokaže malce neostro sliko. Tudi tukaj obstaja hakeljc: pretočno lahko igramo samo igre iz konzol PlayStation 3 in 4, trenutna pa je pri temu izvzeta. Death Stranding bo tako za lastnike konzol PlayStation 5 tekel pri slabši optimizaciji, enako velja za že prej omenjenega Spider-Mana. Čemu je temu tako ni znano, a s tem se je treba sprijazniti.

Klasične igre tipa Jak and Daxter tečejo pri starih ločljivostih, ki na večjih televizorjih pokažejo vso svojo starost.

Premium ponuja še katalog klasičnih iger iz konzol PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3 in PSP-ja, kar bo razveselilo zlasti nostalgike. Ti klasični naslovi kakšnih bistvenih nadgradenj niso doživeli, tako da se boste največkrat morali zadovoljiti z nizkimi ločljivostmi in pripravljeni bodite, da se vam rožnata očala spomina nekoliko umažejo. Osebno sem bil presenečen, kako starejše igre največkrat niso ponujale možnosti podnapisov in originalni God of War je za igranje precej bolj tečen kot pa ga pomnim. Pri klasičnih igrah je treba opomniti, da so igre iz konzole PlayStation 3 na voljo samo preko pretočnega igranja in jih ne moremo prenesti na disk.

Za konec so tu še časovno omejeni preizkusi nekaterih iger. Ta seznam je trenutno še najmanjši, a ponuja nekaj zanimivih naslovov, ki pa so časovno različno omejeni. Tiny Tina’s Wonderlands, Biomutant, Elex 2 in Uncharted lahko igramo vsega 2 uri, Farming Simulator in Crusader Kings 3 3 ure in Horizon Forbidden West ter Cyberpunk 2077 5 ur. Koliko boste od tega potegnili vrednosti in če vam demoti pomagajo pri odločanju za nakup igre je seveda na vas, vedite pa, da se bo storjeni napredek nato prenesel tudi v polno igro.

pretočno igranje
V Sloveniji pretočno igranje preko PC-ja zaenkrat še ni omogočeno, a Sony kljub temu zahteva 16,99 € za Premium stopnjo.

Torej, je PlayStation Plus vreden svojega denarja? Odvisno, kaj od njega zahtevate. Najbolj zanimiva je zagotovo stopnja Extra, ki ponudi nekatere ekskluzive in pri tem boste zagotovo prihranili nekaj denarja. Katalog PlayStation 5 iger bi bil lahko večji in res je čudna, da nikjer ne najdemo igre The Last of Us Part 2.

Premium po drugi strani ponuja več pomislekov. Pretočno igranje je zanimivo, a veliko bolj prav bi prišlo, če bi lahko poleg konzol in PC-ja zadevo uporabil tudi na telefonih, saj takšno igranje pride prav predvsem na poti. Katalog klasičnih naslovov se mi po drugi strani zdi namenjen samo res specifični niši retro igričarjev, ki pa zagotovo te igre raje poganjajo na emulatorjih preko PC-ja, kjer lahko vsaj zvišajo ločljivosti in sličice na sekundo ter gor vržejo kakšno modifikacijo za boljšo grafično podobo.

Sony je preko prenovljenega servisa vsekakor dostavil nekaj zanimivega in jasno je, da bo na njem naredil še nekaj dodelav. Katalog iger bo postajal samo še obsežnejši, med tem časom pa bodo zagotovo odpravljene tudi kakšne druge zamere. Prvi koraki so bili tako narejeni, zdaj samo še čakamo nadaljevanje potovanja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime