Logitech MX Master 3S – tiha, vsestranska miška

Nova Logitechova miška MX Master 3S navduši že s svojo obliko, še posebej če se boste s serijo MX srečali prvič. Tisti, ki si že lastite prejšnjo verzijo MX Master 3 večje vizualne razlike sicer ne boste opazili, saj je v tem pogledu 3S skorajda identičen svojemu predhodniku in svoje nadgradnje skriva pod pokrovom.


Tehnične specifikacije:

  • Logitechov optični senzor Darkfield
  • DPI med 200 – 8.000
  • 7 neodvisnih nastavljivih gumbov
  • Brezžična povezava prek Bluetooth ali Logitech Bolt
  • Programska oprema Logitech Options +
  • Teža: 141 g
  • Dimenzije: 84,3 x 51 x 124,9 mm
  • Nakup: EIGRE.si

VIDEO RECENZIJA


Logitech je novo serijo zapakiral v dve novi različici, ki pa barvno ne izstopata preveč, saj sta na voljo samo grafitni in svetlo sivi barvi. MX Master 3S prav tako ne vsebuje prav nobene RGB osvetlitve in jasno je, da Logitech z njo ne cilja na igralce, ampak bolj na vse tiste, ki bi radi pod roko držali vsestranskega mišona, ki se s svojimi številnimi gumbi prilagodi vsaki pisarniški nalogi.

Kot smo že omenili ima MX Master 3s vsekakor unikatno obliko, ki se lepo prilagodi vaši roki. Na levi strani miške se nahaja ‘vdolbina’, kamor lahko položite svoj palec, tu pa se nahaja še nekaj uporabnih gumbov, ki jih je možno nastavljati in jim spreminjati funkcije prek programske opreme Logitech Options+. Poleg dveh stranskih gumbov, ki sta sicer malo nerodno postavljena, se tu najde še kolesce, ki ga lahko uporabljamo za horizontalno pomikanje recimo po razpredelnicah in pa gumb za geste, ki prinaša obilico funkcionalnosti, kot recimo upravljanje medijskih vsebin kar prek miške. Vse te gumbe in različne funkcije, ki jih omogočajo je možno nastavljati in spreminjati v programski opremi Logitech Options+.

Oblika vsekakor ni klasična in je primerna tudi za večje dlani.

Seveda sta tu še glavna gumba: levi in desni miškin klik, ki pa sta povsem tiha. Logitech se hvali, da jim je v MX Master 3S uspelo zmanjšati glasnost tipkanja kar za 90 % in to se definitivno pozna. Tako kot pri ergonomski miški Logitech Lift je klikanje praktično neslišno, kar bo nekaterim po godu, drugim spet ne. Kakšen igralec se zna pritožiti nad pomanjkanjem povratnega odziva in morda bi bila tule na mesto primerjava med mehansko in membransko tipkovnico. Sta pa gumba morda malce preobčutljiva na klik in pri počivanju dlani na miški se mi je kdaj pripetil nenamerni desni klik.

Posebne omembe je vredno tudi napredno kolesce Smartwheel, ki omogoča stopinjsko premikanje navzdol in navzgor, a če kolesce zavrtite hitro lahko preklopimo na bliskovito hitro premikanje, brez zatikanja. To lahko preklopimo tudi z namenskim gumbom nad kolescem, to hitro vrtenje pa zna priti prav pri kakšni res obilni razpredelnici, kjer morate naenkrat prevrteti tisoče vrstic.

Na levi strani najdemo še stranska gumba, dodatno kolesce, ki vam lahko pride prav za Photoshop ali Excel, ter gumb za geste.

Na spodnji strain miške najdemo gumb za vklop in izklop ter dodatni gumb za preklapljanje med različnimi napravami. MX Master 3S namreč vsebuje tehnologijo EasySwitch, ki poskrbi, tako da lahko eno miško uporabljamo na treh različnih napravah, s tehnologijo Logitech Flow pa lahko med temi napravami tudi prenašamo dokumente. Miško lahko na računalnik povežemo preko Bluetootha ali priloženega Logi Bolt USB konektorja, ki poskrbi za varnejšo in zaneslivejšo povezavo.

MX Master 3S nosi gumijast oprijem, ki je enak tistemu na ergonomski miški Lift, ali predhodniku, miški MX Master 3. Zadnja stran je malce rebrasta, kar poskrbi za boljši oprijem in na splošno je občutek držanja več kot udoben. Zadovoljen nisem bil samo z otipom, ampak tudi z drugimi fizičnimi karakteristikami miške. Teža znaša 141 gramov, tako da tole ni vsekakor ni med lažjimi miškami na trgu, a nekateri imamo pod roko raje nekaj teže. Tudi velikost je obilna in tole je ena redkih mišk, ki lahko praktično popolnoma zaobjame mojo malce večjo dlan, čeprav bi si želel, da bi bila zadeva še malce bolj obilna. Pod roke sem tako končno dobil miško na katero sem lahko položil čisto celo dlan, brez da bi ob premikanju moral del dlani drsati po podlagi.

Zaradi svoje unikatne oblike lahko MX Master 3S uporabljajo samo desničarji.

Dobra je tudi baterija. Delovanje se zanaša na notranji akumulator, tako da se vam ni treba ukvarjati z menjavanjem AA baterij, ampak zadevo preprosto polnite preko USB-C vhoda in priklopa na USB-A vhod na PC-ju. Dobra novica je tudi to, da lahko miško med polnjenjem nemoteno uporabljamo naprej, takrat pa zasveti tudi edina zelena lučka, ki se nahaja ob sekundarnem kolescu. Logitech na uradni strani pravi, da eno polnjenje zadostuje za 70 dni, a ta številka je močno zapretiravana, saj sem osebno ob redni uporabi zabeležil nekje mesec delovanja, preden sem moral zadevo spret priklopiti na napajanje. Tudi ti rezultati niso slabi, a so vsekakor vredni omembe.

Za prilagajanje nastavitev boste uporabljali program Logi Options+. Ta vam omogoča prilagajanje gumbov za različne funkcije, tam pa lahko nastavite tudi DPI občutljivost. Ta je privzeto nastavljena na 1.000 DPI, a to lahko zvišate vse do številke 8.000. Logitech pravi, da sodobni grafični oblikovalci uporabljajo vse bolj napredne monitorje z visokimi ločljivostmi in hitrostmi osveževanja, zato je tudi razširil razpon DPI-ja. Zame osebno je DPI 4.000 več kot dovolj, a kot vedno pozdravljam možnost višanja postavk.

Logi Options+ omogoča veliko nastavitev – med drugim ponuja tudi možnost odklepa 8K DPI-ja.

Pod črto potegnjeno je Logitech MX Master 3S odlična miška, pri kateri lahko najdemo res bolj malo minusov. Pozoren je treba biti na dejstvo, da je miška na voljo samo v desničarski izvedbi in ima takšno razporeditev gumbov in obliko, ki jo levičarji preprosto ne morejo uporabljati. Glavna gumba sta morda malce preobčutljiva in nekateri se znajo pritoževati nad manjkom povratnega odziva, a če iščete nekaj, kar bi bilo vsestransko za delo in igranje iger, hkrati pa po svetu hodite z malce večjimi dlanmi, potem vas MX Master 3S ne bo razočaral. Cena 129,99 € tudi ni tako pretirana, trenutno pa živimo tudi v svetu digitalnih bonov, ki se ga vsekakor splača uporabiti za kvalitetnega mišona, ki vam bo brez dvoma služil še mnoga leta.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime