Starši tožijo TikTok, potem ko je zaradi nevarnega izziva umrlo več otrok

Če vam po pravici povem, raznih izzivov po družabnih omrežjih ne spremljam več in, dinozaver kot sem, zadnji izziv, ki ga pomnim, je bil tisti s čebrom hladne vode. Ta je bil smešen, saj smo gledali v nekaj pošteno premraženih ljudi, vsake toliko pa se je zgodilo tudi kaj nepredvidljivega, ko je nekomu vedro, skupaj z vodo, padlo naravnost na glavo.

Kot pa je pri takih stvareh v navadi, so ti izzivi postajali čedalje bolj nevarni. Nekaj časa je bilo denimo stopanje po ogromnih stopnicah, sestavljenih iz gajbic za pivo, v zadnjem letu pa se je predvsem na TikToku razpasel nevaren žanr, z imenom Blackout Challenge.

Izziv uporabniku naloži nalogo davljenja samega sebe s pomočjo pasov ali vrvi, vse dokler ta ne pade v nezavest. To je v bistvu to od izziva in TikTok je bil poln takšnih resničnih in zlaganih videov, kjer so ljudje v zameno za internetne točke tvegali svoja življenja.

Teh izzivov so se lotili tudi otroci in nekateri so za to plačali najvišjo ceno. Starši se seveda s tem ne nameravajo kar sprijazniti, zato so proti TikToku vložili tožbo, saj naj bi podjetje spodbujalo takšne izzive in tako ogrožala življenja otrok. Tožba je bila vložena v imenu 8-letne Lalani Walton in 9-letne Arriani Arroyo, v dokumentu pa je zapisano, da naj bi na takšen način umrlo vsaj še 5 otrok, vsi pod starostjo 15 let.

Predstavnik TikToka je za spletno stran Washington Post podal izjavo, da takšnih nevarnih izzivov ne promovirajo in če uporabnik v iskalnik vtipka “blackout challenge” bo naletel na opozorilo glede nevarnosti takšnih izzivov, spodaj pa ga pričaka povezava, kjer se lahko glede vsega skupaj malce pouči.

A nova tožba pravi, da to opozorilo ne nosi veliko teže in da sta Lalani in Arriani naletela na video teh izzivov na zavihku For You, kjer vam TikTok sam naprej porine priporočljive videe. Prav tako davljenje ni edini takšen izziv, saj tožba omeni tudi izziv Skull Breaker Challenge, kjer nekomu med skokom spodneseš noge, ta pa nato pade na glavo.

Celotno tožbo si lahko preberete spodaj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime