Sony WH-1000XM5 – praktično popolne slušalke

Na naši strani smo do sedaj opisali že kar nekaj primerkov slušalk, a vse to je sodilo v rang gaming periferije, ki od vedno poskuša ujeti dobro ravnotežje med zmogljivostjo in ceno, medtem ko na področju premium izdelkov še nismo skočili. Takšni izdelki namreč nekoliko odstopajo od do sedaj opisanih izdelkov, saj cena ni več tako pomemben faktor. Kupci premium slušalk tako iščejo izdelke v vrednosti vsaj 400 €, od teh pa upravičeno pričakujejo elegantnost, udobnost in odlično zvočno sliko. In nedavno izdane Sonyjeve slušalke WH-1000XM5 tudi dostavijo.


Specifikacije

Barve: črna, srebrna

Gonilnik: 30 mm

Aktivni preklic zvoka: Da

Povezljivost: Bluetooth 5.2

Odpornost na vodo: Ne

Teža: 250 g

Nakup: ACS SONY


VIDEO RECENZIJA


Pri premium izdelkih se zabava začne že pri pakiranju. Ta velikokrat zapostavljen element vsakega izdelka naredi pomemben prvi vtis in WH-1000XM5 se nam tako priljubi že na prvi otip. Slušalke se nahajajo v elegantni bež torbici, poleg priložene dokumentacije pa pod skrivnim predalčkom najdemo še USB-C kabel, ki nam bo služil samo za polnjenje, saj so slušalke drugače povsem brezžične.

Barva slušalk nato sovpada z barvno podobo torbice. Naš testni primerek je bil tako prav tako bež barve in priznati moram, da so to verjetno ene od najbolj elegantnih slušalk, ki sem jih do sedaj prijel za roke. Zadnja stran naušnikov je narejen iz trde plastike, sprednji del pa ob stranicah nosi kvalitetno usnje, katero se nato nahaja tudi na obroču. Notranjost slušalk prekriva mreža, slušalke pa za prilagajanje enostavno razpotegnemo iz obroča, kar se zgodi povsem neslišno.

Baterija vam bo zdržala za nekje 30 ur, za več pa boste morali izklopiti okoljski preklic zvoka.

Eleganca se nadaljuje tudi pri gumbih. V bistvu na slušalkah najdemo samo dva in oba se nahajata na levi strani: z enim preklopimo v način okoljskega zvoka, z drugim pa slušalke prižgemo in tudi omogočimo parjenje z napravami. WH-1000XM5 lahko naenkrat sparimo z dvema napravama, to pa naredimo preko povezave Bluetooth 5.2, same slušalke pa ne vsebujejo svojega namenskega sprejemnika.

Od vhodov se pod gumbi nahaja en 3,5 mm priklop za kabel in USB-C vhod, ki ga lahko izrabimo za polnjenje. Mikrofoni so vgrajeni v same slušalke in na celih slušalkah so kar štirje, zaradi česar bo naša govorjena beseda preko telefonskih pogovorov ali Discorda kristalno čista. Kljub vsem tem vgrajenim zadevam so slušalke presenetljivo lahke, saj tehtajo samo 250 gramov.

Že ko WH-1000XM5 pogledaš od daleč, ti je jasno, da bo tale zadeva izjemno udobna in ko si jih natakneš na glavo, je ta teza brž potrjena. Naglavni trak se prilagodi praktično vsaki velikosti, naušniki pa so zahvaljujoč usnju izjemno udobni in lepo zadušijo zvok, se dobro prilagodijo glavi, a kljub temu nikoli res ne čutiš pritiska nikjer: ne na uhljih, ne na vrhu glave, kamor se navadno pri drugih slušalkah usede obroč. Občutek nošnje je tako resnično udoben in slušalke lahko brez večjih skrbi vzamete na pot, a se je pametno izogibati dežju, saj ne nosijo prav nobene IPX zaščite.

wh-1000xm5
Pakiranje vam zraven prinese priročno torbico za prenašanje slušalk.

Zvočna izkušnja je naravnost fenomenalna in prekaša vse, kar sem do sedaj nosil na svojih ušesih. Nadvlada tudi mojega dosedanje osebnega šampiona SteelSeries Arctis S7, ki nikakor niso slabe slušalke, a so glede na ustvarjeno zvočno sliko preprosto stopnjo nižje, a so seveda zaradi tega tudi nekoliko cenejše. Vseeno pa ima SteelSeries tu eno prednost, saj jih lahko na konzole PlayStation 5 povežemo povsem brezžično, medtem ko se je treba pri WH-1000XM5 zanašati na kabel. To je pač rezultat tega, da WH-1000XM5 ne vsebuje namenskega sprejemnika in se za svojo brezžičnost zanaša samo na Bluetooth.

Karkoli boste zavrteli na WH-1000XM5, vse bo odlično. Pri testiranju sem si zavrtel štiklc The Only Thing They Fear is You, ki je uradna skladba igre Doom Eternal in povedati vam moram, da sem samo zaradi te fenomenalne zvočne izkušnje začel ponovno nalagati igro. Visoki in srednji toni so izjemni, a zagotovo se najbolj izkažejo basi, ki vam bodo hitro pretresli možgane. WH-1000XM5 podpirajo tudi Sonyjev patentirani 360 stopenjski zvok, ki ga lahko izrabite v igranju iger, pri kakšni glasbi pa se bo treba naročiti na namenske pretočne servise, ki takšno izkušnjo ponujajo – ena od njih je denimo Tidal.

To so res izjemno udobne slušalke, ki na naušnikih nosijo kvalitetno usnje.

Odlično zvočno izkušnjo prekaša morda samo aktivni preklic okoljskega zvoka, ki je preprosto neverjeten. Na ta način lahko preklopimo z namensko tipko in funkcija resnično zaduši vse zvoke okolice, sem notri pa ne prištevam samo prometa in govoričenja drugih ljudi, ampak tudi bolj glasne zvoke. Osebno imam doma zoprno glasno klimo, ki se nahaja praktično takoj ob računalniku in slušalkam je uspelo zadušiti tudi takšno rohnenje. Velja pa tudi obratno, saj WH-1000XM5 tako dobro zadržujejo zvok znotraj slušalk, da tudi ob najvišji jakosti predvajane glasbe, navzven ni bilo slišati nobenega prepuščanja zvoka, tako da je zadeva pripravna tudi za pisarne, kjer je ob glasnejši poslušani glasbi vedno prisoten strah, da boš koga zmotil.

Glede na opisano bi zdaj pričakoval, da so WH-1000XM5 nek bavbav, ki zahtevajo ogromno prilagoditev in ur učenja uporabe, a temu ni tako. Res je, da lahko snamemo aplikacijo in preko te prilagajamo razne funkcije in nivo zvočnih izkušenj, a slušalke že privzeto delujejo povsem enostavno. Povežemo jih preko Bluetootha in vse nastavitve so že uveljavljene, tako da že od začetka dobimo odlično zvočno izkušnjo, brez da bi morali delati kakšne dodatne nastavitve.

Na slušalkah se nahajata samo dva gumba, vse ostalo prilagajamo preko kontrol na dotik.

Vseeno pa je pametno prelistati uporabniški priročnik, saj se tam nahaja ogromno priročnih nasvetov za upravljanje. WH-1000XM5 namreč ne vsebujejo veliko gumbov in vse funkcije prilagajamo preko zunanjega dela slušalk, ki so občutljive na dotik. Za zvišanje in nižanje glasnosti tako podrsamo s prstom navzgor in navzdol, za pavziranje predvajane sklade dvakrat tapknemo slušalko, če pa želimo zadušiti zvok predvajanega pa preprosto slušalko prekrijemo z dlanjo. Na voljo so tudi zvočni ukazi za Siri, Alexo ali Googlovega pomočnika, slušalke pa znotraj vsebujejo tudi senzor, tako da ko enkrat slušalke snamemo iz glave, te samodejno zapavzirajo predvajano in če jih tako pustimo mirovati, se sčasoma tudi ugasnejo, kar pripomore k bateriji.

Tudi ta je dobra, čeprav ni ravno nadpovprečna. Eno polnjenje nam z vključenim aktivnim preklicem zvoka zadostujejo za nekje 30 ur uporabe, če pa to funkcijo izključimo, lahko eno polnjenje razpotegnemo na 40 ur. Ni slabo, a konkurenca je že začela presegati te številke.

Aplikacija v sebi skriva še eno presenečenje, saj se zna prilagoditi vaši okolici glede na vaše navade. Tako slušalke ob premikanju zaznajo sprehod do šole ali nazaj, takrat pa bodo prepuščale več zvoka, tako da vas slučajno kje ne zbije kakšen divji dostavljavec Wolta. Če pa zaznajo da ste v pisarni, lahko izklopijo zunanje zvoka, kar vam omogoča boljšo osredotočenost. Vse to lahko prilagodite znotraj aplikacije, ki tako postane skoraj vaš obvezni spremljevalec.

Skratka, Sonyjeve slušalke WH-1000XM5 so praktično popolne v vseh pogledih. Morda bo kdo grdo pogledal na manjek gumbov in dejstvo, da vse prilagajate preko kontrol na dotik in morda bi bil res čas, da bi Sony vpeljal vsaj zaščito proti dežju.

A vse to pozabimo ob naravnost odlični zvočni sliki in skoraj perfektnemu dušenju zunanjega zvoka. WH-1000XM5 zase sicer zahtevajo 400 €, a to cenovno nalepko tudi upravičijo in če iščete nekaj res tehnološko naprednega in udobnega, potem si lahko WH-1000XM5 privoščite brez odlašanja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime