BMW zaračunava mesečno naročnino za gretje sedežev, a jim nagajajo pirati

Mikrotransakcije znotraj iger so tako dobičkonosne, da so postale všeč tudi avtomobilski industriji, ki so zdaj dodatne funkcije avtomobila zaklenili pod mesečne naročnine. Vse skupaj se sliši kot nekakšna slaba šala, a zadeva je še kako resnična in BMW je mikrotransakcije že začel vpeljevati v vse svoje novejše modele in stavite lahko, da se tej praksi zdaj ne bo odpovedal.

Zadeva je bila sprva na voljo samo v Južni Koreji in veliko ljudi je upalo, da BMW s tem samo malce testira trg, a so se ušteli, saj so zdaj takšne naročnine na voljo tudi v Evropi. Samo poglejte si uradno nemško stran podjetja, kjer so lepo naštete vse cene in storitve, ki so bile običajno na voljo ob nakupu avtomobila. Gretje sedežev zdaj stane 17 € mesečno, letno pa boste za to funkcijo odšteli 170 €. Gretje volana mesečno zahteva 9 €, za eno leto pa boste primaknili 95 €. Si morda želite samodejnega preklapljanja med dolgimi in kratkimi lučmi? To bo 8 € mesečno oziroma 85 € letno, lahko pa malce prihranite in vzamete paket za 3 leta, ki stane samo 125 €.

bmw

Treba se je zavedati, da so vse te funkcije strojno že nameščene znotraj avtomobila, BMW svoj cenovni davek zahteva samo za programski odklep le teh. In kjer je nekaj programskega se brž pojavijo alternativne opcije v obliki piratstva in tako je tudi v tem primeru.

Ne pričakujte sicer, da boste te funkcije odklenili preko kakšnega torrenta, saj boste za odklep še vedno morali plačati, a precej manj, kot od vas zahteva BMW. Spletna stran Wired je na intervju privabila Iaina Litchfielda, šefa podjetja Litchfield Motors, ki se ukvarja z nadgradnjami avtomobilov, njihova specializacija pa je odklep blokad na motorjih. Iaina pravi, da pozna ljudi, ki lahko na preprost način odklenejo dodatne funkcije BMW avtomobilov in to za precej manjšo ceno, kot pa zahteva uradni servis in mnogokrat za enkraten znesek. Funkcija Apple Carplay pri BMW-ju denimo stane 300 €, pri njih pa lahko to odklenete za nekje 50 €, enako pa lahko storite z vsemi drugimi pritiklinami, kot so denimo gretje sedežev, volana in preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi.

Litchfield Motors sicer deluje samo v Združenem kraljestvu, a zagotovo boste tudi v Sloveniji našli kakšnega takšnega “majstra”, ki bo za dobro kupčijo odklenil “Digital Deluxe” verzijo vašega avtomobila.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime