PlayStation 5 končno dobiva podporo za ločljivost 1440p

Sony je včeraj presenetil z najavo, ki bo razveselila predvsem vse tiste, ki doma za igričarsko zabavo posedujete tako PC kot tudi konzolo PlayStation 5. Slednja bo namreč končno dobila podporo za ločljivost 1440p, ki jo tipično gledamo v razmerju 2560×1140 in je dandanes ena najbolj popularnih ločljivosti na PC-ju.

PlayStation 5 je namreč vse do sedaj, za razliko od konkurenta Xbox Series X, podpiral zgolj ločljivosti 1080p ali pa 4K, saj sta ti najbolj pogosti na televizorjih. Pri računalniških monitorjih pa je zadeva malce drugačna, saj je tam najbolj v rabi 1440p, ki je nekakšna zlata sredina med 1080p in 4K. Takšni monitorji so sicer delovali tudi na PlayStationu 5, a konzola je nato na monitor izvrgla samo manj kvalitetno ločljivost 1080p in jo raztegnila čez ekran, zaradi česar smo seveda gledali v nazobčane robove tekstur.

Možnost nove ločljivosti bomo dobili preko posodobitve, ta pa je trenutno v beta testiranju. Ko bo enkrat na voljo za vse, boste pri nastavitvah HDMI izhoda preprosto obkljukali možnost 1440p in končno bo vaš monitor postal resnični multipraktik. Seveda bodo novo ločljivost morale podpirati tudi igre, a tudi če je ne, bodo rezultati vseeno boljši kot so bili do sedaj. Če denimo igra podpira 4K, bo nato ta ločljivost preko supersamplinga prilagojena za 1440p, kar bo obenem izboljšalo tehniko glajenja robov.

Nova posodobitev bo s sabo prinesla še nekaj drugih priboljškov. Ena od teh je možnost map, ki nam bodo omogočile lažje sortiranje iger po kategorijah. Ustvarili boste lahko do 15 map, vsaka od teh pa bo lahko vsebovala do 100 iger. Prav tako se lahko veselite novih družabnih funkcij, saj boste lahko od prijatelja na enostaven način zaprosili deljenje ekrana in tako boste uživali v gledanju njegovega igranja.

Kot rečeno, beta je trenutno že na voljo, a samo igralcem iz izbranih držav, kjer pa Slovenije ne najdemo. Končna verzija posodobitve za vse bo izšla še enkrat letos, več informacij pa si lahko preberete v uradnem blog zapisu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime