SteelSeries Arctis Nova Pro – dobre slušalke, z malce zasoljeno ceno

Naša spletna stran se zelo rada pozabava z opisi strojne opreme različnih proizvajalcev, a kljub naši pridnosti smo vse do sedaj vedno spregledali izdelke podjetja SteelSeries. Kar je velika škoda, saj osebno uvrščam to znamko med ponudnike periferije, ki znajo cenovno ravno prav ujeti izdelke, ki so malce dražji, a to ceno nato upravičijo z res dobro izkušnjo poslušanja, klikanja ali pa tipkanja.

Čas je zato, da se pobližje ogledamo njihove nove slušalke Arctis Nova Pro in ironija je, da so ravno pri temu izdelku s ceno usekali malce mimo, saj so to čisto dobre slušalke, ki pa bi jim lahko mirne duše odrezali kakšnih 50 €.


Specifikacije

Barve: črna

Gonilnik: 40 mm

Aktivni preklic zvoka: Ne

Povezljivost: Kabel

Odpornost na vodo: Ne

Teža: 298 g

Nakupuradna stran


VIDEO RECENZIJA


Arctis Nova Pro je na voljo v brezžični in žični verziji. Na test smo dobili kabelsko verzijo in res je preteklo že nekaj vode, odkar sem za mizo davil s kablom. K sreči sem se na vrvico hitro navadil, tako da me zadeva po dveh tednih ni več tako motila, a seveda bi že brezžičnost takoj izboljšala izkušnjo. Kot rečeno, wireless obstaja, a bodite pripravljeni, da boste za njo plačali še ekstra 100 €.

SteelSeries vam da takoj ob odprtju paketa vedeti, da so Arctis Nova Pro kvalitetne slušalke. Paket je res lično sestavljen in kot veste me premium pakiranje vedno navduši, saj tako že ob prvem stiku dobite vtis kvalitetnega izdelka. Vse je lepo popredalčkano in za razliko od večine slušalk, ta paket vsebuje kar nekaj vsebine, ki ni sestavljen samo iz slušalk in dokumentacije.

arctis nova pro
RGB lučk tule ne boste našli.

Tu so seveda same slušalke, ki so zavite v priročno najlonsko vrečico, če bi jih slučajno radi s sabo vzeli kam na pot. Tu sta še dva kabla USC-C v USB-A, 3,5 mm kabel in posebnost v obliki postajice GameDAC, zaradi katere so sploh vsi ti silni kabli potrebni. Lep dodatek je tudi pop filter za mikrofon, ki vam bo ublažil šumnike, ti pa velikokrat lahko popačijo govorjeno besedo in sogovorniku povzročijo glavobol.

Arctis Nova Pro nosijo kvaliteten dizajn in so na voljo samo v črno-sivi barvi. Obroč slušalk je narejen iz trde plastike in pri prilagajanju neslišno drsi, pod obročem pa najdemo še dodatno gumo, zaradi katere vam ta ne bo pritiskal na glavo, tako pa se boste izognili kakšnemu bolečemu zapletanju las.

Naušniki so zanimivi. Zunanji del teh je namreč pod magnetom in te ploščice lahko preprosto odstranjujete in jih nadomestiti s kakšnimi drugimi, ki morda nosijo bolj vam naklonjen dizajn. Te ploščice se imenujejo Nova Booster Pack in jih na uradni strani lahko dokupite v štirih različnih barvah, vsaka od teh pa stane 35 € in vam poleg dveh ploščic prinese še dodaten trak za obroč. To vašim slušalkam malce popestri videz, saj drugače na njih ne najdete niti ene same lučke.

arctis nova pro
Aktivnega preklica zvoka ni, a pena precej dobro zaduši zunanje motnje.

Notranja stran naušnikov nosi peno in usnje, ki je dokaj udobno, a ga boste hitro preklinjali, če nameravate slušalke uporabljati v stanovanju brez klime. To usnje zelo nerado prepušča zrak, tako da se bo vaša glava v vročini hitro segrela, pena pa rešuje zagato glede pritiska, saj so vaša ušesa vedno udobno nameščena.

Večino funkcij za nadzor boste našli na levi slušalki. Tam se namreč nahaja raztegljiv mikrofon, ki ga lahko elegantno skrijete znotraj slušalke, 3,5 mm vhod za priklop, gumb za ugašanje in prižig mikrofona in kolesce za prilagajanje glasnosti. Gumbi so postavljeni na del slušalk, ki je malce odmaknjen od kabla za priklop, tako da se ne boste s prsti zapletali med žice in tako boste lahko v nuji hitro preklopili tiste najbolj nujne funkcije.

Druga zvezda te predstave je prej omenjena postajica, imenovana GameDAC. V praksi je to pretvornik digitalnega signala v analogni, slušalke pa nanj priklopite preko 3,5 mm vhoda. To vam prihrani brskanje za PC-jem za rožnatim vhodom in GameDAC lahko enostavno namestite pod monitor ter preko njega začnete vrteti nastavitve in to dobesedno. Postajica vsebuje preprost črno-bel ekranček, skupno pa na njem najdemo dva gumba: en na dotik in večje pritisljivo kolesce. Vse skupaj deluje enostavno in inovativno, ob prvem zagonu pa se vam bo na zaslonu izrisal priročnik, ki vas bo skozi korake popeljal čez nastavitve.

arctis nova pro
GameDAC je zanimiva zadeva, če se vam ne da ukvarjati s programskim nastavljanjem zvoka.

GameDAC omogoča nastavljanje uravnalnika zvoka, ki vsebuje tudi različne profile, tako da lahko pripravite kakšnega posebej za glasbo ali pa tistega z basi, ki vam bo ušesa rezal med igranjem iger. Prav tako boste preko njega prilagajali izhodni signal, saj lahko na GameDAC priklopite PC ali pa konzolo PlayStation 5, med obema pa lahko nato enostavno preklapljate preko postajice. Seveda je za kaj takega treba imeti obe napravi blizu GameDAC-a, kar v primeru konzole, ki jo imate običajno ob televizorju, malce nerodno in včasih neizvedljivo. Za takšne primere je nemara bolj slušalke enostavno povezati na sam kontroler preko 3,5 mm kabla.

Zvočna izkušnja je dobra, a ne doseže kakšnih šampionov kot so bile denimo nedavno opisane Sony-jeve slušalke WH-1000XM5. Basi so sicer dobri, malce pa se zaplete pri višjih tonih, kjer zvočna slika dobi malce popačenja. Zahvaljujoč GameDAC-u Arctis Nova Pro potegnejo kar nekaj moči, tako da lahko glasnost privijete in si ustvarite resnično bobnečo zvočno predstavo, seveda pa pri tej ni pametno dolgo vztrajati, če ne želite izbiti bobničev. GameDAC podpira tudi Hi-Res Audio, 24 bitni zvok pri kar 96 kHz, frekvenčni razpon pa znaša med 5 Hz in kar 40 kHz, a te številke, čeprav impresivne, v praksi niso tako pomembne, saj človeško uho sliši razpon med 20 Hz do 20 kHz.

arctis nova pro
Zvok je dober, včasih nadpovprečen, zatakne se samo pri visokih tonih.

Tako kot vse SteelSeries izdelke, boste tudi Arctis Nova Pro prilagajali preko programske opreme GG. Poleg izravnavanja zvoka boste notri našli tudi funkcijo Sonar, ki je nekakšen virtualni prostorski zvok, ki vam ustvari še bolj verno zvočno sliko in če ste morda ljubitelj grozljivk, potem vam da samo ta funkcija nov razlog za preigravanje Resident Evila 2. Pripravite se le, da boste za izkoristek Sonarja primorani ustvariti uporabniški račun.

Arctis Nova Pro so super slušalke, ki ponujajo praktično vse, kar igričar od njih tudi zahteva, v njih pa bodo uživali tudi vsi tisti, ki bi samo radi poslušali glasbo. Zvočna slika malce zagona dobi samo pri visokih tonih in aktivnega preklica zvoka tule ne boste našli, tako da se boste za dušenje neželenega zvoka iz okolice zanašati na peno znotraj slušalk.

Cena je malce zasoljena, saj Arctis Nova Pro zase zahtevajo 280 €, kar je cena, kjer lahko najdemo že kvalitetne brezžične slušalke konkurenčnih ponudnikov, če pa bi Nova Pro radi držali brez kablov, pa ta cena skoči na kar 380 €. K sreči lahko še vedno izkoristite digitalne bone, ki cenovni faktor povsem odpravijo in slušalke lahko v takem primeru priporočimo brez odlašanja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime