Winamp je vstal od mrtvih

Bolj malo je programov, ki bi se zapisali med legende in ki bi bili znani tudi deset let po tem, ko je bil njihov razvoj ugasnjen. A glasbeni predvajalnik Winamp lahko brez problema uvrstimo na ta elitni seznam, saj je bila to zadeva, ki jo je imel 20 let nazaj vsak nameščen na svojem računalniku.

Winamp je do svoje slave prišel ravno v času, ko je v glasbeni industriji svoj predor začel delati format MP3, takrat pa so tudi vsi grabili datoteke preko programov tipa Limewire in eMule ter uživali v glasbi svojih omiljenih umetnikov povsem brezplačno in povsem nelegalno. A to so bili takrat drugi časi, Winamp pa je v sebi združeval še kup drugih privlačnih pritiklin, kot so denimo enostavno delanje seznamov predvajanj, sestavljanja zaporedja skladb ter nadmočno vizualizacijo učinkov, ki so vas priklenili pred zaslon.

Žal je bil Winamp produkt svojega časa in internetna publika se je sčasoma začela seliti na predvajanje glasbe preko oblaka, kjer zdaj kraljuje Spotify. Winamp temu ni mogel konkurirati in njegov razvoj je bil zaustavljen, leta 2018 pa je bil začet na novo in zdaj je na spletu zaživela nova verzija, ki je že na voljo za prenos.

Novi lastnik je na verziji 5.9 RC1 delal dolga 4 leta in večina časa je šla v predelavo kode, ki je omogočila združljivost z operacijskim sistemom Windows 10 in 11. Koda zdaj uspešno deluje na Visual Studio 2019, dobili smo nekaj posodobljenih kodekov in cel kup odpravljenih hroščev, sam vizualni izgled pa ni dobil znatne prenove.

Zadevo lahko prenesete na sledeči povezavi, uradna spletna stran pa je Winamp zapeljala tudi v druge smeri – ena od teh so NFT-ji.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime