NVIDIA zabeležila ogromno izgubo pri prodaji grafičnih kartic

Vse od koronavirus krize in porasta kriptovalut se je podjetju Nvidia naravnost smejalo na poti do banke. Zaradi pomanjkanja čipov in povpraševanja po grafičnih karticah je Nvidia instantno prodala vse zaloge, bodisi partnerjem ali pa kar naravnost v roke kripto farmam, dobiček pa je medtem rušil vsa pričakovanja.

A vsake pravljice je enkrat konec in trenutni trg je danes povsem drugačen in boleče posledice je začutila tudi NVIDIA. Direktor podjetja Jensen Huang je včeraj tako najavil, da je prodaja njihove igričarske divizije močno upadla in da bo potrebno narediti nekaj sprememb glede strategije prodaje.

Nvidia je sicer v zadnjih treh mesecih še vedno zaslužila kar nekaj drobiža, a precej manj, kot so sprva predvidevali. V blagajne se je steklo za 6,7 milijard dolarjev dobička, vendar pa so pričakovali 8,1 milijarde dolarjev. Čeprav slabih 7 milijard vsekakor ni nekaj, zaradi česar bi morale pri vodilnih leteti glave, je to za 33 % manj dobička kot v enak obdobju lani in za kar 44 % manj kot pa v prejšnji četrtini, ko je Nvidia pospravila 2,04 milijarde dolarjev dobička.

V finančnem poročilu se je oglasila tudi Colette Kress, finančna direktorica podjetja, ki je zapisala, da je Nvidia nabrala kar nekaj odvečne zaloge, ta pa jo bo stala 1,3 milijarde dolarjev. Med pomanjkanjem čipov je namreč Nvidia kupovala, kar je le mogla, a zdaj je vsa ta zaloga odvečna in se je ne morejo odkrižati. No, vsaj ne po trenutnih cenah.

Nvidia krivca za slabo prodajo ni točno navedla, saj v finančnem poročilu najdemo veliko bedastih poslovnih izrazov tipa “makroekonomski vetrovi”, a seveda je vsakemu jasno, v katerem grmu tiči zajec. In ta zajec se imenuje kriptovaluta.

Trg kripta je namreč utrpel hud padec in Bitcoin danes niti približno ne drži takšne vrednosti kot samo leto nazaj. Svet pestijo težave z dovoljšno dobave elektrike, ki je prav tako poskočila v vrednosti, tako da kopanje za kriptom velikokrat ni več dobičkonosno, kar hkrati pomeni, da kopači ne kupujejo več grafičnih kartic. Kripto valuta Ethereum naj bi naslednji mesec skočila na finančni sistem “proof-of-stake”, ki se bo prav tako znebil potrebe po grafičnih karticah.

Nvidia se lahko tolaži s tem, da ni edino podjetje, ki ga pestijo finančne težave. Izgubo je zabeležil tudi Intel, AMD-ju pa gre nekoliko bolje, a tudi on ima še kar nekaj odvečne zaloge.

Vse skupaj, vsaj tako upamo, bo pripeljalo do nižjih cen grafičnih kartic, ki se počasi, a vztrajno bližajo maloprodajnim cenam. Nvidia bo iskala rešitev v prihajajoči seriji grafičnih kartic RTX 4000, a te še nimajo točno potrjenega datuma, AMD pa je že najavil, da bo njihova serija grafičnih kartic RDNA 3 izšla še enkrat letos.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime