Google zagnal kampanjo, ki bi Apple prisilil v boljšo komunikacijo med sistemi Android in iOS

Uporabniki telefonov iPhone ste morda opazili, da imajo nekateri vaši sogovorniki preko SMS-ov zeleno barvno, drugi pa modro. To ni naključje, saj Apple preko tega označuje Android in iOS sisteme, kar za sabo potegne kar nekaj posledic, ki niso zgolj vizualne.

Če uporabnik Androida pošlje SMS nekomu na Applovem telefonu, se bo pogovorno okno obarvalo v modro barvo, iOS pa bo takrat za komunikacijo uporabil sistem SMS-ov in MMS-ov, ki so v današnjem svetu močno ostareli. Ne samo, da je takrat drugačna barva, ampak ta sistem ne omogoča šifriranja podatkov, poslani video ali pa slika pa močno izgubi na kvaliteti in rezultati so včasih že naravnost komični, saj lahko razločiš že posamezne piksle.

Za komunikacijo med iOS napravami pa Apple uporablja bolj napreden sistem iMessages. Ta odpravi vse prejšnje težave in doda še kup bonusov, kot je denimo podpora za skupinske pogovore in pošiljanje SMS-ov preko Wi-Fi povezave. A ne reši problema glede komunikacije z napravami Android, a Google že dlje ponuja svojo rešitev, žal pa je ta vedno naletela na gluha ušesa.

Google je zato zdaj zagnal kampanjo Help @Apple #GetTheMessage, ki želi konkurenta postaviti v položaj, ko bi končno prisluhnil.

Rešitev se ponuja v obliki sistema RCS, ki je podoben iMessages, le da podpira tako Android kot tudi iOS sisteme. Google ne želi Apple prisiliti, da bi ta zapustil svoj prejšnji sistem iMessages, ki bo še vedno lahko deloval neodvisno – njihov cilj je le poenostaviti komunikacijo med obema taboroma in to narediti bolj varno in zanesljivo.

RCS je sicer na trgu že dolgo, a ga je Google najprej porinil v roke večjih telefonskim združbam, vsaka od teh pa je ustvarila svojo verzijo, kar je spet povzročilo cel kup komplikacij. Google je nato leta 2019 pri RCS-u prevzel vodilno vlogo in ta je zdaj bolj standardiziran, Samsung pa je za svojo linijo Galaxy S22 RCS naredil za privzeti sistem pošiljanja sporočil.

A spremeniti mišljenje Appla ne bo lahka naloga. Tožba založnika Epic Games je razkrila kar nekaj skrivnosti podjetja in ena od njih se je nanašala ravno na sistem iMessages. V e-mail sporočilu je Phil Schiller enemu od zaposlenih povedal, da iMessages ustvari svoj ekosistem uporabnikov in podpora za Android bi jim v tem primeru bolj škodovala, kot pa koristila.

Google pa se ne vda in vse uporabnike naproša, da na Twitterju preko ključnikov #GetTheMessage označijo Apple in podjetje morda vendarle prisilijo v boljšo izkušnjo komunikacije za vse.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime