Žalostna zgodba Nasubija – tekmovalca resničnostne oddaje, ki je bil mučen za zabavo Japoncev

Resničnostne oddaje so dandanes tako močne, da lahko pretočni servis Discovery, ki se v glavnem bavi s samo tako vsebino, brez težav pogoltne velikana tipa HBO Max. Te zadeve so preprosto zelo gledane in z njimi se radi pozabavamo tudi na naših koncih, čeprav so naše resničnostne oddaje dokaj nedolžne in večkrat tudi dolgočasne.

Američani raje stavijo na družinske in ljubezenske drame tipa 90 dni do poroke, pravi žur pa se začne, ko pogledamo na Japonsko. V bistvu je najbolj zanimiva televizijska zgodovina te dežele, ko na njihovih kanalih še niso imel kakšnih prevelikih pomislekov glede cenzure. Ravno v tem času je na svet prilezla resničnostna oddaja Susunu! Denpa Shonen, ta pa si ni dala opravka s kakšnimi ljubezenskimi dramami, ampak je za gledalce pričarala dobesedno mučenje tekmovalcev.

Oddaja je imela več sezon, vsaka od teh pa je imela različen osnovni zaplet. V eni sta bila denimo na otoku ujeta dva tekmovalca, ki sta nato v osami sestavljala raft kar 4 mesece, preden jima je uspelo pobegniti. A najbolj slavna sezona je sledila tekmovalcu Tomoakiju Hamatsuju, komiku, ki mu je v žrebu uspelo pridobiti vstop v oddajo, a če bi vedel kaj ga čaka, bi zmagoviti listek odvrgel in jo hitro popihal stran.

Producenti oddaje so Tomoakija odpeljali v majhno stanovanje in mu ukazali, naj si sleče vse obleke. Popolnoma golemu mu je bila nato naložena njegova glavna naloga: zbrati mora 1 milijon jenov, a za to ne sme niti enkrat zapustiti stanovanja. Denar si lahko prisluži samo tako, da se udeležuje nagradnih iger znotraj revij, vrednost teh fizičnih nagrad pa mora na koncu doseči vsaj milijon jenov.

nasubi

Sliši se preprosto, a je vse prej kot to. Tomoaki namreč v stanovanju ni imel ničesar, niti hrane ne in niti enega kosa obleke. Pred kamerami se je tako sprehajal povsem gol, producenti pa so mu mednožje zakrili s podobo jajčevca, zaradi česar se ga je nato tudi oprijel vzdevek Nasubi. Priborjene nagrade je lahko obdržal in ubožec je k sreči na začetku osvojil vsaj riž, a ni imel posode, v kateri bi ga skuhal. Zato ga je poskušal jesti surovega, kasneje pa je vendarle iznašel nekakšno posodo, da je lahko riž vsaj malce omehčal.

A to je samo vrh ledene gore, saj je ubogi Nasubi s pretekom časa v popolni izolaciji počasi začel drseti v norost. Riža mu je na neki točki zmanjkalo, zato je začel jesti pasjo hrano, skladno s tem pa je izgubil ogromno teže. Nagrade so sicer prihajale, a nikoli mu ni uspelo osvojiti kakšnega konkretnega kosa oblačila, razen enih spodnjic, ki so mu bile premajhne. Zlobni producenti so Nasubiju tudi zamolčali dejstvo, da ga vseskozi snemajo, Nasubi pa je mislil, da mora samo vsak dan pred kamerami podati zaključek dneva.

Njegovo zgodbo je dobro popisal YouTuber Cr1TiKaL, ki je v polurni obnovi izpostavil nekatere najbolj pomembne dogodke iz Nasubijevega življenja. Nekomu je sčasoma uspelo ugotoviti, kje točno se Nasubi nahaja, zato so ga producenti preselili v drugo stanovanja, pri selitvi pa je bil Nasubi poln upanja, da je končno zmagal in da ga čaka svoboda, a nato se je znova znašel v istem stanovanju, le da na drugi lokaciji.

Nasubiju je po 335 dnevih vendarle uspelo zbrati zahtevani znesek za zmago, a producenti ga še niso želeli izpustiti. Preselili so ga še enkrat, tokrat v Južno Korejo in tam ga je čakala nova naloga: zbrati denar za letalsko karto domov. A producenti niso računali, da je Nasubi postal pravi mojster nagradnih iger in denar za karto je zbral prehitro, zato so mu producenti še dvakrat podaljšali mučenje, saj je moral zbrati denar za karto v prvem razredu. Oddaja je namreč do takrat postala pravi fenomen in Nasubija je vsako nedeljo zvečer spremljalo kar 17 milijonov gledalcev, kar je naravnost fenomenalna številka. Za primerjavo poglejmo zadnjo epizodo Igre prestolov, ki si jo je ogledalo zgolj 13 milijonov ljudi, s tem, da so jo gledali po celem svetu, medtem ko je Susunu! Denpa Shonen bila na voljo samo na Japonskem.

nasubi

Na koncu je Nasubi le dočakal svobodo, a producenti so ga morali še enkrat osramotiti. Preselili so ga na novo lokacijo in Nasubi je takoj po prihodu slekel vsa oblačila, saj je postal na ta postopek že navajen. Takrat so odpadle stene majhnega stanovanja in izkazalo se je, da je Nasubi sredi odra, pred množičnim in bučnim občinstvom.

To je kratka obnova Nasubijeve zgodbe, ki pa je še veliko globlja in vas lahko hitro potegne v internetno luknjo. Tomoaki Hamatsu danes živi normalno življenje, je pa povedal, da oddaje ni ravno dobil tisto, za kar se je potegoval. Želel si je namreč slave in je to tudi dobil, a je zaradi izkušnje postal veliko bolj odtujen od ljudi, še mesece kasneje pa je izjavil, da se ne more znova navaditi na nošnjo oblačil.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime