Saints Row – trapasta zabava, ki vas ne bo presenetila

Franšizi Saints Row nikoli nisem ponudil prave priložnosti, za kar mi je malce žal. Sicer sem pod prste vzel praktično vsak del, a sem nad igranjem obupal samo po kakšnih dveh urah, saj so se mi vse te igre zdele samo kot nekakšna bolj odštekana verzija GTA-ja, kjer lahko pešce pretepaš z ogromnim dildom in se preoblačiš v nore obleke. S tem ni nič narobe, a takšne zadeve se sam hitro naveličam, čemur sledi izbris igre iz diska.

Razvijalec Volition je tudi sam začutil, da so morda šli z norostjo malce predaleč, zato so serijo ponovno vrnili v njene korenine, kjer je prevladoval bolj normalen ton. Novi Saints Row tako ne vsebuje nobenih vesoljcev ali super junakov, kar bo nekaterim všeč, drugim spet ne. Vsekakor se zadeva tudi v prenovljeni obliki ne jemlje preveč resno, a poskuša mestoma izpasti resno. Rezultat je mestoma čudna mešanica humorja in odštekane zabave, zato mi ni jasno, zakaj Volition ni zagrabil prilike in predstavil bolj odrasle zgodbe, saj novega GTA-ja ne bo še dolgo in je za kaj takšnega zdaj idealen trenutek.


Razvojna ekipa: Volition
Založnik:  Deep Silver
Platforme: 
PC, PS5, PS4, XSX, XO
Nakup: Epic Games
Datum izida: 23. avgust 2022
Cena: 59,99 €

Zvrst: Tretjeosebna akcijska v odprtem svetu


VIDEO RECENZIJA


No, to se ni zgodilo in tako je pred nami novi Saints Row, ki se je znebil vse zgodovine in je začel svojo zgodbo povsem na novo. Čaka vas nova zasedba pisanih junakov, ki so tako raznoliki, da bi jih brez težav uvrstil na oglas Bennetona. Tu je odlična voznica in mojstrska avtomehaničarka Neenah, piflarski Eli, ki se najbolje znajde za finančnimi poročili in Kevin, slavni DJ, ki mu je majica španska vas.

Sredino te druščine sestavljate vi – lik, brez imena, ki ga boste morali najprej ustvariti v namenskem in dokaj podrobnem urejevalniku. Izberete lahko spol ter si navesite raznorazne prinčeske, cote in vse, kar je za Saints Row tudi pričakovano. Svojemu junaku lahko nataknete kar že želite in spol pri temu ni nobena ovira. Tako ste lahko možakar, z močnimi brki in valovitimi rjavimi lasmi, ki govori z ženskim glasom. Volition je poskrbel za impresivno glasovno podajanje stranskih likov, pri tem pa niste izvzeti niti vi, šli pa so tako daleč, da so posneli zvočno upodabljanje za več tipov moškega in ženskega lika. Glede na to, da v igri kar veliko čebljamo, je tole vsekakor impresiven dosežek.

saints row
Grafično je zadeva vsekakor zastarela.

Kot rečeno, zgodba nas postavi na sam začetek, torej v obdobje, ko tolpa Saints Row še ni sploh obstajala. S svojimi tovariši se na začetku sicer družite, a vsak od njih je zavezan svojemu plemenu, ki se med sabo ne marajo preveč. Naš junak se trenira znotraj posebne milice in zaradi svoje iznajdljivosti hitro napreduje po činih, a zaradi ene napake je nato odpuščen, zaradi česar se skupaj s svojimi kolegi znajde sredi hudih škripcev. Tolpa namreč nenadoma nima dovolj denarja za plačevanje najemnine, zato se odloči vzpostaviti svojo lastno kriminalno združbo, ki so ji nadeli ime Saints Row.

To je nekako glavni zaplet, ki ga igra poskuša razviti s tem, da moramo kot nova tolpa poskušati zasesti čim več ozemlja Santo Ileso. To bomo seveda naredili preko opravljanja raznoraznih nalog, ki se delijo na tiste glavne in stranske, oboje pa niti niso tako napačne.

Seveda so glavni kvesti veliko bolj kvalitetni od tistih obrobnih, ki nas pošljejo v razna opravila po svetu, kot je denimo prevažanje tovora skozi puščavo, medtem ko se izogibamo policijskim patruljam ali pa poskušamo zaslužiti kakšen dodaten dolar kot spremljevalec pri ropih, ki mora skozi okna avtomobila pobiti cele eksadrilje policijskih zasledovalcev. Te naloge se hitro začnejo ponavljati, a niso povsem brezmožganske in vsebujejo dodatni dialog, ki je dejansko zabaven.

A vsake toliko nas preseneti kakšen čudovit sončni zahod.

Pri prvih napovednikih Saints Row se je pri igralcih naselil strah, da zna biti zadeva nesmešna in preprosto cringe, a k sreči se je razvijalec Volition izognil takšni pasti. Ob kramljanju našega glavnega junaka si včasih ne moreš kaj, da se ne bi malce nasmejal in čeprav dialogi in dogodki niso ravno nekaj, kar se bo zapisalo v zgodovino, je dogajanje vseeno bolj zabavno od kakšnega Borderlandsa. Tudi naši spremljevalci dejansko nosijo nekaj osebnosti in bi se nam zagotovo bolj vtisnili v spomin, če bi jim Volition namenil malce več časa pred zasloni.

To bi lahko spočeli tudi preko bolj organskega sveta, a v tem pogledu so žal brcnili v temo. Vzemimo denimo glavne misije, ki jih lahko začnemo samo tako, da zadevo izberemo preko priročnega telefona, namesto da bi se sprehodili do podajalca naloge in tako začeli njihovo avanturo. Liki tako samo stojijo na mestu in z nami celo kakšno spregovorijo, a za misijo se je treba zateči v meni telefona.

Tudi mesto Santo Ileso bi bilo lahko malce bolj živo. Sicer ni povsem statično, a se v bistvu zdi samo kot nekakšen bežen peskovnik, kjer lahko povzročamo eksplozije. Ne vsebuje kakšnih zapomljivih lokacij ali pa kakšnih naključnih pregonov med policijo in civilisti, ki bi mestoma predolge vožnje do ciljev vsaj malo popestrili.

saints row
Našega glavnega junaka lahko kadarkoli povsem spremenimo ali pa izberemo avatarja, ki ga je izdelala skupnost.

Kar se tiče akcije, je te veliko, a ni nič kaj takšnega, kar nismo videli že prej. Proženje standardnih orožij je v redu, sovražniki pa se delijo na običajne grdavže in težje šefe, ki jim moramo najprej prebiti oklep, preden se prebijemo do njihovih jetrc. Uspešno pokanje in opravljanje nalog nam dviga tudi stopnjo glavnega junaka, s čimer lahko nato odklenemo dodatne sposobnosti, kot je denimo metanje granat in dimnih bomb, sovražniku pa lahko v hlače tudi spustimo granato in ga nato zadegamo proti njegovim kompanjonom. Eksplozij ne manjka, vsake toliko pa lahko izvedemo tudi posebno potezo usmrtitve, ki sovražnika takoj onesposobi, nam pa zopet obnovi vse zdravje.

saints row
Igra ponuja res ogromno nastavitev in tako si lahko prilagodite težavnost, ki bo ustrezala vašemu načinu igranja.

Grafično gledano je zadeva malce ostarela. Meja izrisovanja je mestoma prenizka in teksture so včasih prava katastrofa, problemi pa se pojavljajo tudi pri našem liku, saj brade izpadejo malce smešno, problemi pa se pojavljajo tudi z “clippingom”, tako da vam kapa reže teksturo frizure. Dodatno zagodejo hrošči, ki mi igre sicer niso rušili, a sem naletel na težave z animacijami, ene naloge pa preprosto nisem mogel nadaljevati zaradi okvarjene animacije, tako da sem moral igro zapreti in zagnati še enkrat.

saints row
Nova druščina potrebuje še kakšen del, da se nam bo res priljubila.

Novi Saints Row na koncu ni takšna polomija, kot morda nakazujejo nekateri strani z recenzijami. Res je, da zadeva ni revolucionarna in bi lahko malce več tvegala, ampak vseeno je to dobra odprava v odprti svet trapaste Saints Row zabave, ki jo zdaj lahko podoživite tudi v navezi s še kakšnim drugim igralcem.

Kljub temu pa se morda z igranjem splača malce počakati, saj bo igra zagotovo prejela še kar nekaj popravkov, do takrat pa morda tudi malce še upade cena, ki bi bila lahko že zdaj za kakšnih 10 € nižja.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Saints Row ni spet takšna katastrofa, kot morda namigujejo nekatere strani z recenzijami. Res je, da bi zadeva lahko uvedla kakšno novo igralno formulo in da je hroščev odločno preveč, a izpod vsega tega se vseeno skriva kar nekaj kaotične zabave, ki jo oboževalci te franšize tudi pričakujejo.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Saints Row ni spet takšna katastrofa, kot morda namigujejo nekatere strani z recenzijami. Res je, da bi zadeva lahko uvedla kakšno novo igralno formulo in da je hroščev odločno preveč, a izpod vsega tega se vseeno skriva kar nekaj kaotične zabave, ki jo oboževalci te franšize tudi pričakujejo.Saints Row - trapasta zabava, ki vas ne bo presenetila