Kibernetični napad na ruske taksije spočel ogromne zastoje

Vojna se v današnjem času ne bije samo znotraj tankov in v izkopanih jaških, ampak se dogaja tudi znotraj kibernetskega sveta. Kibernetskih napadov se najraje poslužijo ruski hekerji, a tudi drugod po svetu obstajajo programerji, ki znajo izkoristiti razne ranljivosti in sprožiti svoje boleče in največkrat nadležne udarce.

Takšen napad se je tako zgodil včeraj, 1. septembra in na Twitterju se je pojavila smešna objava. Skupina neznanih hekerjev je namreč vdrla v sistem največjega ruskega ponudnika taksijev Yandex Taxi in vsem voznikom se je izpisala ista lokacija za prevzem potnika. Ta naročila so se izkazala za lažna in so peljala na isto ulico znotraj Moskve. Tako se je naenkrat na isti cesti znašla cela eskadrilja rumenih taksijev, kar je dejansko povzročilo zastoj, ki je trajal 40 minut, nekateri pa so izjavili, da so sredi gneče stali tudi po tri ure.

Odgovornost za napad ni prevzel še nihče, podjetje Yandex pa je že sporočilo, da so razvili algoritem, ki bo v prihodnosti preprečil takšne lažne prijave. Poljski portal Wprost poroča, da naj bi se Yandexovim taksijem na zaslonu izpisalo tudi sporočilo, da preklopijo na konkurenčnega ponudnika Wheely, a to naj bi bila samo diverzija, ki bi kazala stran od resničnega krivca izza napada.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime