INZONE H9 – Sonyjev poskus v svetu igričarskih PC slušalk

Podjetju Sony ni svet PC-jev postal zanimiv samo zavoljo novega trga, na kateremu lahko ponudijo svoje eksluzive iz svojih konzol PlayStation, ampak v njem vidijo tudi možnost zaslužka na trgu periferije. Ta je sicer že zdaj zasičen s ponudniki, a Sony je mnenja, da lahko ljudem ponudijo nekaj novega.

Zaradi tega so ustanovili povsem novo znamko igričarske periferije INZONE, ki je zaenkrat sestavljen iz monitorjev ter slušalk. Prste smo tako stegnili najprej po belih slušalkah H9, ki predstavljajo vrh njihove ponudbe in za debelih 300 € ponujajo največ, kar so njihovi slušalkarski inženirji trenutno zmožni.


Specifikacije

Barve: belo-črna

Gonilnik: 40 mm

Aktivni preklic zvoka: Da

Povezljivost: Bluetooth 5.2

Odpornost na vodo: Ne

Teža: 330 g

NakupSONY


VIDEO RECENZIJA


Sony je sicer pri meni že naredil impresiven vtis, saj njihove slušalke WH-1000XM5 še vedno štejem za nekaj najboljšega, kar sem si do sedaj poveznil na ušesa. Za INZONE H9 sem tako imel veliko upe in kot vsako naše potovanje, se vse začne najprej pri pakiranju. To je malce manj prefinjeno kot denimo pri konkurenčnih slušalkah SteelSeries Arctis Nova Pro, znotraj škatle pa najdemo kratka navodila za uporabo, USB-C v USB-A kabel, nekaj nalepk ter same slušalke ter njihov USB sprejemnik.

INZONE H9 so povsem brezžične slušalke, ki imajo dokaj izbočene naušnike. Barvna paleta je tule na voljo samo v belo-črni izvedbi, kar gre seveda na račun istostilskih konzol PlayStation 5. Zunanji del naušnikov je tako bel, narejen iz trde bele plastike, ki vsebuje malce grobo teksturo. Proti tej načeloma nimam nič, a pri belih slušalkah zna to biti problem, saj se gor hitro prime kakšna umazanija, tako da je pri uporabi priročno imeti kakšno krpico.

inzone h9
Udobno usnje lepo zaduši zunanji zvok, a hkrati ne pritiska na uhlje.

Naušniki so znotraj obdani z odličnim umetnim usnjem, ki krasi tudi slušalke Sony WH-1000XM5. Usnje se odlično oprime vaših ušes in zaduši zunanji zvok, obenem pa je občutek tega usnja prijeten na koži, naušniki pa so hkrati dovolj obilni, da nikoli ne boste čutili kakšne pritiska na uhlje.

Tudi obroč na spodnjem delu vsebuje usnje, tako da na glavi ne boste čutili kakšnega neprijetnega občutka gole plastike, obroč pa lahko dokaj dobro raztegnemo, tako da se bodo v njem brez problema znašle tudi malce večje čefare. Drsanje obroča ni neslišno in je precej glasno, a igričarji smo pač očitno glasni ljudje, ki česa takšnega, kot je to v primeru WH-1000XM, očitno ne potrebujejo.

Ker so to igričarske slušalke, je seveda Sony gor obesil cel kup gumbov, ki nam omogočajo hiter in enostaven dostop do bistvenih funkcij. Na levi strani se tako nahaja nekam plastično kolesce za prilagajanje glasnosti, vhod USB-C za polnjenje in gumb za vklop ali izklop zvoka iz okolice.

inzone h9
Stilsko je zadeva odlična, a se ne ujema ravno z RGB osvetlitvijo ostale igričarske periferije.

Desna stran se po drugi strani pohvali z gumbom za vklop slušalk, gumb za parjenje preko povezave Bluetooth in tipka za preklapljanje med igro in pogovorom z drugimi, glasnost vsakega od teh pa lahko prilagodimo sami. Gumbi so vgravirani in tudi tule se znajo pojavljati težave z umazanijo, saj se ta vse prerada vrine znotraj gravur.

Poglejmo si torej, kako se slušalke INZONE H9 obnesejo med uporabo. Za testiranje sem se zatekel k svojim standardnim štiklcom, ki pokažejo moč in razpon gonilnikov in treba je reči, da H9 dostavijo dobro zvočno izkušnjo. Zvok je kristalno jasen in se dobro obnese tudi pri višjih tonih, medtem ko so basi dostojni svojega imena. Zvočna slika je nekako primerljiva s tisto, ki jo ponujajo slušalke SteelSeries Arctis Nova Pro, le da so tule basi malce boljši, izkušnjo pa si lahko dodatno prilagodimo preko namenske programske opreme INZONE Hub.

Kjer H9 resnično zasijejo je med igranjem iger. Slušalke podpirajo Sonyjevo funkcijo 360 stopinjskega zvoka, ki ga na konzolah PlayStation 5 poznamo pod imenom Tempest 3D in če si privoščite kakšno bolj atmosferično enoigralsko izkušnjo, potem se boste hitro zatopili v igranje. Za testiranje sem si privoščil malce igranja znotraj grozljivke Resident Evil Village in začetna graščina, po kateri se preganjate proti ogromni vampirski dami, je dobila nova razsežnosti in če morda 3D zvoka še niste izkusili, potem je morda zdaj čas, da prste namočite v te vode. Tehnologija je namreč res impresivna in je resnično dokaz tega, kakšno stopnjo imerzije lahko dosežejo novodobne igre.

Programska oprema je sicer nekam preprosta in vidi se, da bo tule Sony moral narediti še kar nekaj izboljšav. Nastavljamo si lahko razne profile, uravnavamo zvočno sliko za pogovarjanje in igranje ter si nastavimo izkušnjo za posamezne naslove. Zadeva je sicer daleč od prilagodljivosti, ki jo ponuja denimo SteelSeries, treba pa se je tudi zavedati, da vseh teh nastavitev ne boste mogli prenesti drugam, ampak jih boste lahko uporabljali samo na PC-ju. Zavoljo Bluetooth povezljivosti lahko H9 priklopimo tudi na iOS in Android telefone, a zaradi nekega razloga namenska aplikacija Sony Headphones slušalk ne prepozna, tako da tudi ne morete uravnavati zvoka.

Mikrofon je na žalost podpovprečen.

Slušalke omogočajo tudi aktivno dušenje zunanjega zvoka. Ta zadeva se sicer pri teh slušalkah obnese spodobno, a ni nek presežek. H9 že tako dobro tesnijo in nerade prepuščajo zvok, omogočen preklic zvoka pa sicer to še malce nadgradi, a vseeno ne do te mere, da bi bili povsem odrezani od zunanjega sveta.

Ker so to gaming slušalke, boste na njih našli tudi mikrofon. Tega ne morete skriti v slušalke, ampak ga morate dvigniti oziroma spustiti za uporabo. Čeprav je mikrofon verificiran preko Discorda, je zadeva morda najslabši del teh slušalk. Je čisto pretih, a obenem zelo rad pobira vse zvoke iz okolice, tako da bo vaš sogovornik dobival same glavobole. Za normalno uporabo boste tako morali dvigniti moč mikrofona, a tudi to povsem ne reši težav, ki jih za takšno ceno definitivno ne bi smeli imeti.

Slušalke H9 lahko uporabljamo na celemu kupu naprav in konzole PlayStation pri tem seveda niso izvzete. Pri menjavi naprav preprosto priklopite USB sprejemnik drugam, pri tem pa bodite pozorni tudi na to, da pretaknete jeziček na PC ali PlayStation.

Na slušalkah bi prišla prav še kakšna lučka, ki bi kazala trenutno stanje baterije.

Baterija je dobra in z enim polnjenjem se boste lahko igrali do 30 ur. Trapasto je sicer to, da nikjer na slušalkah ne najdemo pokazatelja, koliko baterije je še ostalo na rezervi. Edine lučke na slušalkah se nahajajo ob strani, ki med uporabo svetijo z belo barvo, tako da bi vsekakor lahko Sony vgradil še kakšen dodaten pokazatelj za stanje baterije. To lahko zaradi tega preverite samo znotraj programske opreme na PC-ju ali v uporabniškem vmesniku konzole PlayStation.

Sonyjeve slušalke INZONE H9 na koncu pustijo mešane vtise. Zadeva vsekakor ni kakšen polom, saj je zvok dober, mestoma celo odličen in zadeva je zgrajena iz kvalitetnega materiala, ki poskrbi za udobnost tudi med večurno uporabo. A po drugi strani je mikrofon pod povprečjem, cena pa je nenavadno visoka in pri rangu 300 € bi raje priporočil kaj drugega – kot so denimo prej omenjene slušalke SteelSeries Arctis Nova Pro.

Iz trojice novih INZONE slušalk bi morda tako raje priporočil slušalke H7. Te resda ne vsebujejo aktivnega preklica zvoka, a slušalke že same po sebi dobro tesnijo zvok, tako da ta funkcija tule celo ne igra tako pomembne vloge. H9 sicer nosijo na naušnikih bolj udobno usnje, a po drugi strani H7 ponujajo več baterije in to za 70 € manj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime