iPhone 14 Pro bo zarezo zamenjal za “dinamični otok”

Za nami je še ena Applova konferenca, tokrat podnaslovljena Far Out in podjetje na njej ni preveč presenečalo. Najavili so novo generacijo telefonov, ur in slušalk, a če ne bi gledali strojnih specifikacij, bi standardni iPhone 14 bolj težko ločili od iPhona 14.

Nekaj inovacij pa smo vendarle dobili in tiste najbolj opazne so bile prihranjene za “premium” verziji: iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max.

Pri obeh modelih bomo še vedno našli ekrana tipa Super Retina XDR, ki bo pri Pro-ju meril 6,1 palca, pri Pro Maxu pa 6,7 palca. A malce bo spremenjeno delovanje, saj so Applovi inženirji v telefon uvedli možnost stalnega prikaza zaslona, kar pomeni, da se ta nikoli ne ugasne in vam ves čas kaže domači zaslon. Ta zanimiva funkcija je zdaj mogoča zaradi nove tehnologije varčevanja baterije, saj takšen “Always On” zaslon osvežuje ekran pri samo 1 Hz, tako da vam zadeva ne bo prehitro izčrpala zalog baterije. Funkcijo boste lahko seveda poljubno izključili in vključili, saj nekaterim prav pride čisto vsak procent baterije.

Druga bistvena sprememba se tiče zareze na vrhu ekrana. Ta je stalni spremljevalec celotne linije iPhonov vse od leta 2017, ko se je rodil iPhone X. Apple je zdaj na tem področju spočel bistveno spremembo, a kamere še vedno ni preselil pod zaslon, ampak jo je samo malce ločil od zgornjega dela ter jo postavil malce nižje.

Ampak zadeva se ne ustavi samo tukaj, saj je nova zareza tudi interaktivna. Apple ji je nadel ime “dinamični otok”, saj bo zadeva vsebovala tudi razna obvestila in bo služila kot priročen način za preklapljanje med aplikacijami. Zaenkrat so za takšno interakcijo podprte samo Applove aplikacije, a podjetje je že potrdilo, da bo nudilo podporo tudi drugim in že lahko vidimo, kako zna zadeva priti prav med poslušanjem glasbe na Spotifyju, otok pa se lahko tudi razširi za dodatne kontrole in se lepo prilagodi različnim ozadjem.

Tretja večja novost leti na račun kamer. Apple je vse do sedaj prisegal na 12 MP leče, 14. generacija pa bo zabeležila močan preskok in to kar na 48 MP kamere. To bo pomagalo pri zajemanju še bolj podrobnih fotografij, izboljšane leče pa bodo ponujale tudi boljše slike v temi, tam pa bo prav prišel tudi nadgrajeni flash, ki bo preko devetih ledic še bolj osvetlil temne prostore.

Za konec je Apple predstavil še možnost komuniciranja preko satelitov. Zadeva bo namenjena samo za tiste nujne primere, ko se znajdemo nekje, kjer ne dobivamo običajnega signala. Komuniciranje preko satelita bo na voljo samo na najnovejši generaciji iPhone telefonov, saj je Apple moral notri vgraditi posebno anteno, ki takšno komunikacijo sploh omogoča. Takšen klic v sili bo na začetku na voljo samo v ZDA in Kanadi, funkcija pa bo prvi dve leti brezplačna, a Apple še ni najavil kakšne bodo nato cene.

Ko smo že pri cenah, nova Pro linija seveda ne bo poceni. Na slovenski strani cene sicer še niso znane, pri Nemcih pa bo osnovni iPhone 14 Pro s 128 GB spomina zase zahteval 1.299 €, medtem ko bo Pro Max z istim obsegom pomnilnika stal 1.449 €.

Predprodaja novih telefonov se začne jutri, 9. septembra, redna prodaja pa 16. septembra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime