NASA uspešno zadela asteroid in Google iskalnik zdaj vsebuje majhno presenečenje

V zadnjem letu je raziskovanje vesolja skočilo na novo stopnjo. Najprej smo konec lanskega leta uspešno izstrelili novi teleskop James Webb, ki nam je nato prikazal naravnost fantastične slike vesoljske črnine, včeraj pa je NASA pripravila novo misijo, ki bi jo lahko označili za prvo pravo obrambno potezo Zemlje proti neželenim prišlekom iz vesolja.

S temi prišleki ne ciljam na kakšne vesoljce, ampak bolj na vesoljske kamne v obliki asteroidov in kometov, ki krožijo po ustaljenih orbitah in vsi so, vsaj zaenkrat, zgrešili naš planet. A kaj bi se zgodilo, če bi zaznali ogromen asteroid, ki bi dejansko trčil v Zemljo? Odgovore na ta vprašanja nam je v začetku tisočletja vse prerad dostavljal Hollywood, NASA pa je zdaj vse svoje teorije pretvorila v fizični test.

V te namene so po dolgih predpripravah izstrelili vesoljsko plovilo DART (Double Asteroid Redirection Test), ki je velik kot kakšen avtomat za hrano, njen cilj pa je bil 11 milijonov kilometrov oddaljeni asteroid Didymos, ki v obseg meri 780 metrov. Njihova specifična tarča je bil manjši asteroid Dimorphos, ki je velik samo 170 metrov in kroži okoli svojega bratca. Namen misije je bil z DART-om zadeti Dimorphos in njegovo orbito spremeniti za 10 minut, kar je v bistvu najbolj učinkovita obramba proti takšni nevarnosti. Potencialno nevarnih asteroidov namreč ne moremo razstreliti, saj bi v tem primeru te spremenili samo v kupček manjših kamnov, ki bi še vedno lahko zadeli Zemljo, ampak jih je pametneje zadeti iz strani in jim tako spremeniti orbito, zaradi katere bi nato švignili mimo nas.

In misija je bila uspešna. Prenos v živo smo lahko spremljali preko Twitcha in ob trku DART-a v svojo izbrano tarčo so gledalci naravnost ponoreli. DART je pred trkom izvrgel satelit CubeSat, ta pa je nato preko kamere potrdil, da je DART dejansko zadel Dimorphos.

Pojma nimam, koliko napredne matematike je šlo v preračunavanje poti DART-a, da je lahko na takšni razdalji zadel 170 metrov široko tarčo, a zagotovo bi z njo popisal kar nekaj učbenikov. Znanstveniki so od eksperimenta dobili cel kup uporabnih podatkov, Google pa se je preko svojega iskalnika poklonil dosežku na unikaten način: v iskalnik preprosto vtipkajte besedi “nasa dart” (brez narekovajev) in občudujte predstavo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime