Nekomu je uspelo prebiti zaščito konzole PlayStation 5

Časi, ko si lahko kadarkoli zlomil zaščito konzole in nato na njo nameščal svojo vsebino, so že davno za nami, a včasih je bila scena “jailbreakanih” konzol še posebej pestra. Tudi v Sloveniji so celo uradne trgovine v zameno za nekaj evrov same ponujale lomljenje zaščit konzol PlayStation 3 in Xbox 360, tako da sta bili ti dve na stopnji piratstva skoraj enakovredne PC-jem.

Dandanes je situacija popolnoma drugačna. Čeprav je hekerjem sčasoma uspelo zlomiti zaščito konzole PlayStation 4, je bila zadeva nato hitro zakrpana in pirati so bili tako obsojeni na konzole, ki so v sebi vsebovale starejšo verzijo programske opreme in niso nikoli smele niti povohati interneta. Xbox One se je po tej strani odrezal še bolje in ta konzola vse do danes še vedno ni bila zlomljena.

Zdaj prihajajo poročila, da je bila zlomljena tudi programska oprema najnovejše konzole PlayStation 5. Za njo stoji modder SpecterDev, ki je na Twitterju ponosno objavil svoj dosežek in nato kodo spravil tudi na GitHub, zraven pa je uporabnike še opozoril, da stabilnost ni ravno najboljša.

Še en modder Lance McDonald je nato zadevo pokazal v praksi in na posnetku je pokazal, da lahko zdaj namesti zunanjo vsebino. Inštaliral je skrivnostno datoteko, za katero se je nato izkazalo, da je to grozljivka P.T. – nesrečni preklicani projekt, ki je bil nato odstranjen iz PlayStationovih strežnikov.

Kaj torej to pomeni? Bo PlayStation 5 zdaj kar naenkrat postal piratski raj? No, ne ravno. Kot prvo zadeva deluje samo na konzolah, ki vsebujejo vdelano programsko opremo, verzije 4.03. Ta je izšla lani v oktobru in če ste v enem letu vsaj enkrat konzolo povezali na splet, je konzola zdaj že posodobljena in ta hekerski podvig ne deluje več.

Prav tako zaščita ni bila povsem zlomljena. SpecterDevu je uspelo konzolo pripraviti do tega, da bere in zapiše datoteke, a zaenkrat nobene igre ni mogoče zagnati, zato zgornji poskus iz strani Lanca ne ponuja nobenega igralnega videa P.T.-ja, ki že tako ali tako ni združljiv s konzolo PlayStation 5. Zanimivo pa je, da je nato nekomu preko tega hekanja uspelo zaobiti tudi združljivost konzol in namestiti kopijo igre Robinson: The Journey, ki je PlayStation 5 ne podpira. Morda se enako zgodi tudi za P.T. in tako ta igra ne bo za večno utonila v igričarsko pozabo.

Zadeva je tako za končnega uporabnika dokaj nekoristna in dvomimo, da bo Sony zaradi tega preveč zgubljal spanec, a vseeno je zanimivo videti, da “jailbreak” scena ni še povsem mrtva.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime