Je Denuvo naposled res premagal pirate?

Piratstvo na PC-ju nosi že bogato zgodovino, pojav interneta in deljenje datotek preko torrentov pa sta omogočila, da je praktično vsak lahko nezakonito prenašal datoteke iz interneta, navadno pa ga pri temu ni doletela nobena kazen. Založnikom to seveda ni bilo všeč in kmalu so se začele pojavljati raznorazne protipiratske zaščite, kjer so nekatere sčasoma zašle v ekstreme. Ena takšnih je bila denimo StarForce, ki je dejansko preverila, če PC vsebuje bralnik DVD-jev, zato so bili razni pirati prisiljeni v fizično puljenje kablov iz enote.

A vse to je zgodovina, ki so jo spletni pirati bolj ali manj vedno premagali, od leta 2014 pa se soočajo z veliko tršim orehom. Ta sliši na ime Denuvo in tako kot ostale DRM zaščite, je tudi ta šla čez nekaj iteracij, hekerske skupine pa so jo vedno znova premagale, saj nobena zaščita ni popolna in bo slej kot prej zlomljena.

Nekaj časa se je zdelo, da je Denuvo šel po korakih svojih prednikov in da bo tudi ta DRM kmalu romal na smetišče zgodovine, a temu ni bilo tako. Ta avstrijski razvijalec je bil leta 2018 kupljen iz strani podjetja Irdeto, od takrat pa je njegova zaščita postajala čedalje boljša, medtem ko so piratske skupine potrebovale več in več časa, da so našle nove luknje znotraj zaščite, ki so naposled omogočale tudi zagon piratskih kopij igre.

Zanimivo pri vsemu temu je dejstvo, da je bil Denuvo redkokdaj popolnoma odstranjen iz nelegalnih kopij igre. Ta DRM zaščita deluje na zelo unikaten način, saj je dejansko spočeta v sodelovanju z razvijalcem igre, tako da je prepletena s samo kodo igre. Zaradi tega je bil Denuvo večkrat obtožen za glavnega krivca kakšnega naslova, ki je na PC-ju vseboval slabo optimizacijo, za pirate pa je postalo odstranjevanje takšne kode še posebej mučno opravilo. Denuvo je poleg tega vpeljal še nekaj dodatnih trikov, kar se tiče preverjanja lastništva, saj se je za delovanje treba vsake toliko povezati na splet, zaščita pa pri vsakem naslovu ustvari unikatno kodo, ki je povezana s strojno opremo PC-ja.

Piratske skupine se tako niso zanašale na to, da bi Denuvo odstranile, ampak kodo zgolj prepričale, da je vse v najlepšem redu in da je kopija igre avtentična. Za te namene je bilo treba izkoristiti razne luknje v obrambi, teh pa je sčasoma postalo vedno manj. Denuvo je namreč po vsaki zlomljeni igri ranljivost zakrpal, zaradi česar so hekerske skupine počasi začele dvigati roke nad lomljenjem zaščite.

Piše se leto 2022 in radovednost me je napeljala do tega, da sem se spustil preiskati trenutno stanje med vojno hekerjev in Denuva, odkril pa sem več kot pa sem upal. Približujemo se h koncu leta in presenečeno sem ugotovil, da je v letu 2022 bila zlomljena zgolj in samo ena igra. Tale priročna tabela na Redditu nam lepo pokaže, da je letos izšlo 25 naslovov, ki se ponašajo z zaščito Denuvo, od teh pa je bil zlomljen samo eden in sicer Dying Light 2. Izjema je še igra F1 22, a ta je po pomoti izšla z nezaščiteno izvršno datoteko, tako da ni bila v resnici zlomljena.

denuvo

Seznam nezlomljenih iger sega tudi v leto 2021, a je Denuvo še posebej letos zaostril svoj boj in glede na razpredelnico se resnično trenutno zdi, da ni zmagal samo bitke, ampak morebiti celo vojno. Seveda te DRM zaščite ne uporabljajo vsi, saj ni ravno poceni, a tisti založniki, ki so se ji zavezali v preteklosti, ji bodo očitno zvesti tudi v prihodnosti. Dober primer tega je SEGA, ki bo z Denuvom zaščitila tudi svojo bodočo predelavo Persona 5 Royal.

Ob brskanju za informacijami glede Denuva sem prišel tudi do spoznanja, da je med piratskimi skupinami tudi kar nekaj konfliktov. Edini, ki še zna zlomiti zaščito, je nekdo z imenom Empress, to pa je očitno zelo posebna oseba, ki prezira vse ostale piratske skupine in je naperjena celo proti tistim, ki igre nato prepakirajo in jih na torrente vržejo z manjšo velikostjo. Empress je celo izjavil, da je krekanje Denuva postalo tako naporno, da je to v bistvu že služba s polnim delavnikom in prostovoljno očitno noče zlomiti nobene igre več, a če mu nakažete 500 $, bo zaželena igra rešena Denuva.

Skratka, PC piratstvo je te dni v velikih težavah in to ne samo zaradi Denuva, ampak tudi drugih DRM zaščit. Activision Blizzard denimo uporablja svojo kodo, ki že dolgo ščiti njihove naslove tipa Diablo 3 in razne naslove franšize Call of Duty, svoje rešitve uporabljajo tudi drugi založniki in kdo ve, kaj nas vse še čaka v prihodnosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime