Steam Deck – evolucija PC igričarstva

Dobra dva tedna nazaj me je znotraj Outlooka pričakalo novo sporočilo, ki je tokrat prišlo od samega založnika Valva. Ta mi enkrat za spremembo ni sporočal, da je na mojem računi bila zaznana neka sumljiva aktivnost, ampak me je opomnil, da je moje naročilo njihove prenosne naprave Steam Deck naposled nared.

Ob prebiranju sporočila sta me prevzela dva občutka: presenečenost in malodušje. Presenečen sem bil namreč zaradi tega, ker sem prednaročilo oddal aprila in sem na celotno zadevo praktično že pozabil. Po drugi strani pa mi je bilo po vsem tem čakanju za Steam Deck že vseeno, zaradi česar sem resno razmišljal, da bi naročilo preklical.

A k sreči sem se premislil in to se je izkazalo za pravilno odločitev. Steam Deck mi je namreč ob najinem skupnem bivanju dokazal, da je Valve s to napravo zadel v polno in to je ena od najbolj zanimivih igračk, ki sem jih imel čast opazovati. Steam Deck sicer vsebuje manjše mimosunke, a na splošno je tole resnična evolucija na področju PC igričarstva, ki lahko deluje v sožitju z namiznimi računalniki.


VIDEO RECENZIJA


NAJEM NAPRAVE NA EIGRE.SI:

Ni ravno ne vem kakšna skrivnost, po komu se je pri oblikovanju Decka zgledoval Valve. To je seveda Nintendo Switch, ki je na trgu že nekaj časa in je na področju konzol spočel manjšo revolucijo. Igralci so namreč končno v roke dobili napravo, ki jo lahko priklopijo na televizor, hkrati pa nanjo nataknejo dva kontrolerja in igričarsko zabavo lahko vzamejo na pot.

Valve tega koncepta ni spreminjal in Steam Deck lahko tako obravnavate kot kopijo Nintendo Switcha, le da je naprava namenjena poganjanju PC iger. Ravno v slednjem tiči tista najbolj pomembna razlika, saj je PC odprta arhitektura, vse skupaj pa še poganja Linux sistem, s čimer so se vrata prilagodljivosti odprla na stežaj.

Steam Deck boste dobili v lepo zapakirani torbici, ta pa polega 45 W napajalnika vsebuje bore malo drugih zanimivosti. A kakšnih dodatkov niti ne potrebujemo, saj je za vse dovolj sama naprava, ki je na voljo le in samo v črni barvni izvedbi.

steam deck
Steam Deck je pravi gigant, ki vam bo ob večurnem igranju napihnil bicepse.

Deck je pravi velikan. Zadeva tehta kar 700 gramov in tudi njegove dimenzije niso ravno skromne, tako da si lahko za njegovo shranjevanje rezervirate lep kos mize. Teža zna koga odvrniti, saj je to navsezadnje naprava, ki jo boste ure držali v rokah, a po drugi strani vam vsi ti grami dajo vedeti, da je Valve sem notri zapakiral konkretno tehnično drobovje, ki zna dobro poganjati igre in zahteva tudi pravo hlajenje.

Tehnične specifikacije pravijo, da se znotraj ohišja nahaja AMD-jev Zen 2 procesor, ki lahko brni pri 3,5 GHz, družbo pa mu dela integrirana grafika RDNA 2. Dodajte k temu še 16 GB LPDDR5 pomnilnika in imate pred sabo prenosni PC, ki zna z določenimi optimizacijami pognati tudi novejše naslove.

Kar se tiče shranjevanja podatkov, Valve ponuja več opcij, te pa segajo od 64 GB pa vse do 512 GB. Ker sem frajer sem si vzel najmočnejšo verzijo, a ne bi trpel niti pri cenejši 256 GB verziji, saj Deck omogoča dodatno razširitev prostora preko microSD kartic, tako da če se vam morda kje valja kakšna terabajtna kartica, se morda splača vzeti srednjo opcijo.

Morda moja edina večja kritika bi letela na sam ekran. Ta je sicer dovolj velik, saj v premer znaša 7 palcev, a nekoliko sem razočaran, da se je Valve odločil za navaden IPS LCD ekran, namesto da bi notri vgradili OLED. Maksimalna ločljivost znaša 1280 x 800, kar se zna komu zdeti smešno nizko, a pri takšnih manjših ekranih česa večjega res ne potrebujete. OLED pa bi po drugi strani prišel prav, saj bi barve izpadle veliko bolj živo, nič pa ne bi imel proti tudi višjemu osveževanju, saj se pri Decku ustavi pri vsega 60Hz.

steam deck
Na spodnji strani se skriva vhod za microSD kartice, kar bo prišlo prav vsem tistim, ki si boste privoščili cenejše modele naprave.

Kar se tiče gumbov ponuja Steam Deck klasično postavitev, a vse skupaj nadgradi z nekaterimi res priročnimi bonusi. Na desni strani se nahaja četverica gumbov ter gobica, ki jo v igrah navadno uporabljamo za premikanje pogleda, pod vsem tem pa se nahaja še zanimiva sledilna ploščica. Ta naj bi nadomeščala miško in omogoča pritiskanje rahle vibracije ob premikanju. Pod vsem tem se nahaja še dodaten gumb, ki pa sem ga redkokdaj uporabljal.

Leva stran prav tako vsebuje gobico, zraven pa se nahajajo križni gumbi. Tudi tule najdemo pritisljivo ploščico, ki nadomešča levin miškin gumb, spodaj pa najdemo še bližnjico za Steam, ki nam lahko hitro prikliče meni, v kombinaciji z drugimi gumbi pa preko njega lahko izvajamo bližnjice za različne funkcije.

Z gumbi tule še nismo zaključili. Na vrhu se na vsaki strani nahajata po dva sprožilnika, čisto na hrbtu pa najdemo še dva para lopatic, ki jih prav tako lahko plodno izkoristimo v igrah.

Steam Deck ne vsebuje ravno veliko vhodov, a ti ki so tam, bodo plodno izkoriščeni. Spodaj se nahaja vhod za kartice microSD, na vrhnji strani pa najdemo dva gumba za nadzor glasnosti, 3,5 mm vhod za slušalke, USB-C vhod za napajanje in gumb za vklop in izklop naprave.

Dovolj bodi kramljanja o tehničnih specifikacijah, poglejmo si raje, kako zadeva deluje v praksi.

Z eno besedo je izkušnja igranja na Steam Decku fantastična. Vse svoje igranje boste izvajali znotraj Steama in na napravi igrate lahko praktično vse igre, ki se nahajajo v vaši PC knjižnici. Izkušnja se razlikuje od igre do igre, Valve pa je pri vsakemu naslovu dodal priročno kategorijo, ki označuje, kako dobro se ta igra odreže na Steam Decku. Najbolje jo odnesejo nekateri novejši naslovi, pri katerih so razvijalci specifično poskrbeli za združljivost z napravo, a dobro se obnesejo tudi starejše igre. Najbolj pomembno je, da ima igra vgrajeno podporo za igralne ploščke, saj je od tega močno odvisna igralna izkušnja, a igrati se da tudi naslove, ki podpirajo zgolj miško in tipkovnico. Za te namene prav prideta sledilni ploščici, ki emulirata premikanje miške, kar tehnično na Steam Decku omogoča igranje tudi strategij. Koliko boste ob tem uživali je odvisno od vas, a poanta ostaja, da je zadeva mogoča – če se vam gre res za strategije, potem lahko navsezadnje gor povežete brezžično miško in tipkovnico ter se igranja lotite na ta način.

steam deck
Postavitev gumbov je klasična, a vsebuje razne dodatne zanimivosti. Z držanjem prsta na gobici lahko denimo vklopite merjenje preko vgrajenega žiroskopa.

Pomembna prednost te naprave je njena prilagodljivost. Steam Deck v osnovi podpira samo Steam, tako da igre preko drugih zaganalnikov tipa Epic Games in GOG niso podprte. Vendar je tole PC in preko priročne bližnjice lahko kadarkoli preklopite v namizje Linuxa oziroma Protona in šele tule se vidi ves potencial, ki ga ponuja ta naprava. Preko Linuxove knjižnice lahko denimo dodate program Heroic Launcher, ta pa vam omogoča preprosto namestitev GOG in Epic Games iger, ki jih nato preprosto dodate v Steam knjižnico in se lotite igranja.

Bi radi na Decku pretočno igrali svoje PlayStation igre? Preprosto namestite program Chiaki, se povežite s konzolo in zabava se lahko začne. Kaj pa če vam še porečem, da lahko namestite celo goro emulatorjev in na Decku igrate najnovejše uspešnice iz Nintendo Switcha in to z višjimi sličicami na sekundo?

Možnosti je resnično ogromno in osebno sem preko takšnega brskanja po sistemu samo popraskal površino vsega, kar ponuja Steam Deck. Šel sem celo tako globoko, da sem na napravo namestil kopijo igre Gothic 2 in nanjo namestil še neko obskurno modifikacijo, celotno inštalacijsko mapo pa sem preprosto prekopiral iz PC-ja na Deck. In zadeva je delovala in to brez kakršnegakoli zatikanja in rušenja.

steam deck
Sledilni ploščici nadomeščata desni in levin miškin gumb ter premikanje kurzorja na namizju Linuxa.

A za zabavo res ni treba biti nek računalniški mojster in povsem dobro se boste imeli, pa če nikoli na napravi ne preklopite na namizje Linuxa. Steamova knjižnica je dovolj bogata, da vam zabave ne bo hitro zmanjkalo, poganjate pa lahko starejše in novejše naslove – a seveda je pri temu treba biti realističen. Deck je zmogljiv, a novejše igre bodo dosegale maksimalno nekje 30 sličic na sekundo in na njem ne boste ravno gledali ray tracing osvetljevanja. Deck mi je bil v bistvu najbolj priročen za poganjanje kakšnih indie naslovov in če ste morda pristaš rogue-lite žanra in 2D platformščin, potem bo tole za vas popolna naprava. A nič ne boste trpeli tudi pristaši dirkačin, tretjeosebnih in izometričnih RPG-jev ter navdušenci nad Souls-like igrami tipa Dark Souls in Elden Ring.

V obzir je treba vzeti tudi baterijo. Ta je sicer zmogljiva, a eno polnjenje zadostuje za nekje 3 ure zabave. Spet je to odvisno od zahtevnosti posameznega naslova, je pa dobra novica to, da je polnjenje res zmogljivo in če vas kabel ne moti preveč, lahko v eni uri Deck napolnite nazaj do 90 %, s tem da se lahko med polnjenjem še vedno zabavate med igranjem iger.

steam deck
Na zadnji strani najdemo še štiri dodatne gumbe, ki pa bi lahko bili malce lažje pritisljivi.

Od minusov sem že omenil nekam šibek zaslon, zaradi nekega razloga pa mi je težave povzročala tudi brezžična povezava. Ta je občasno preprosto nehala delovati in to brez nekega pravega razloga. Prav tako sem imel probleme pri prenašanju iger, saj če sem vmes napravo spravil v spanje, se je zaustavil tudi prenos. Zagotovo se da te težave odpraviti s kakšnimi nastavitvami, a se v to niti nisem spuščal.

Steam Deck je tako zanimiva naprava, ki ni zamenjava za vaš osebni PC, ampak bolj njegov dodatek. Zadeva pride hudo prav, če se želite za nekaj časa umakniti od mize in stola ter se počiti na kavč, za ozadni šum na TV-ju zagnati The Office in zraven še malce poigrati z igrami, ki se vam jih sklonjeni za mizo preprosto ne bi dalo igrati. Zadeva, ki jo zares vzljubiš šele takrat, ko jo fizično preizkusiš in če vam je morda začetni vložek preko Steam predrag, lahko Deck preko trgovine EIGRE.si najprej najamete in se nato preko vložene prakse odločite za nakup.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime