RIP MiniClip

Milenijci smo v preteklih dneh doživeli nov udarec, ki je izničil nekaj naše nostalgije. Spletna strani MiniClip, ki je bila nekdaj dom stotinam Flash igric, je najavila ugašanje svojih spletnih strežnikov, zaradi česar so iz spletne strani pobrisali svoj celoten katalog naslovov. Ostali sta samo še igri Agario in 8 Ball Pool, spletna stran pa je zdaj videti povsem drugače, kot pa v zlati dobi Flash igric.

Razlogov za brisanje iger MiniClip sicer ni navedel, a jih ni težko uganiti. Adobe je konec 2020 ugasnil podporo za Flash, zaradi česar je gostovanje takšnih datotek postalo tvegano početje, saj je koda postala ranljiva, podpore pa ni bilo več od nikjer. Flash je sicer nadomestil HTML5, ki je veliko bolj varen, a spet je to samo polovična rešitev. Flash igric je bilo dobesedno tisoče in marsikateri originalni avtor je že davno šel s svojim življenjem naprej in se mu niti približno ne da delati na predelavi kode, ki bi bila primerna za današnji čas.

Drugi razlog pa je tudi sprememba igričarske publike. Brezplačne igre so bile 20 let nazaj nekaj, kar preprosto ni obstajalo, danes pa so igre tipa Fortnite, PUBG in Runescape nekaj vsakdanjega, mlajši igralci pa svoje zabave ne podoživljajo več za PC-jem, ampak na tablicah in telefonih. V začetku drugega tisočletja pa si moral za resnično brezplačno igro obiskati MiniClip in čeprav tam nisi našel resničnih visokoproračunskih naslovov, je bilo vseeno zabave dovolj, da si hitro notri zabil kakšen delavnik.

Da je dandanašnje občinstvo mini igric drugačno se zaveda tudi samo podjetje za MiniClipom, ki kljub praznitvi kataloga ne gre v stečaj. V bistvu jim gre prav dobro, saj so se preusmerili v izdelavo mobilnih iger, junija letos pa so kupili razvijalca igre Subway Surfers, njihove igre na iOS in Android sistemih pa so doživele preko 4 milijarde prenosov.

Vendar pa smo kljub temu lahko žalostni, da je bil za vedno ugasnjen pomemben del zgodovine, ki je marsikateremu amaterskemu razvijalcu ponudil prvo srečanje s programiranjem iger, zaradi česar je nato stopil v razvoj pravih indie naslovov.

Kljub temu, da so vse te igrice izginile iz MiniClipa, niso resnično mrtve. Razlog za to je projekt Flashpoint, ki si je že leta 2018 zadal nalogo arhiviranja tisoče Flash naslovov, ki bi bili drugače za vedno izgubljeni. Spletna stran omogoča prenos celotnega kataloga arhiviranih igric, ki dandanes tehtajo več kot 1 TB, k sreči pa lahko namestite tudi manjši paket, preko katerega si nato sami izberete specifične igre za preigravanje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime