Resident Evil Village: Shadows of Rose – DLC z vzponi in padci

Založnik Capcom vse od leta 2017 franšizo Resident Evil obravnava povsem drugače, saj je takrat izšel sedmi del, ki je tej seriji vdihnil povsem novo življenje. Tudi sam sem takrat postal velik navdušenec nad temi igrami in pridno pogoltnem vsak košček nove vsebine iz te franšize, pa naj bodo to predelave starejših iger ali pa povsem novi del Village, ki smo ga dobili lani maja.

Village je sicer imel nekaj težav pri razvoju, zato je založnik Capcom potreboval leto in pol, da je za igro spočel prvi večji dodatek Shadows of Rose. Tega sem pred kratkim preigral po dolgem in počez, tako da je bila moja žeja po novih Resident Evil avanturah potešena, a ne morem si kaj, da si ne bi po vsem tem času zaželel nečesa bolj konkretnega.


Razvojna ekipa: Capcom
Založnik: Capcom
Platforme: 
PS5, PC, XSX, PS4, XO, NS
Nakup: Steam
Datum izida: 28. oktober 2022
Cena: 19,99 €

Zvrst: Tretjeosebna grozljivka

Ključ do igre nam je priskrbel uvoznik CD Media


VIDEO RECENZIJA


Shadows of Rose je direktno nadaljevanje zgodbe iz Villaga, a sega celo še dlje, saj se je celotna avantura, kjer je v glavni vlogi nastopal Ethan Winters, začela že z igro Resident Evil 7. Pred preigravanjem dodatka vam tako svetujem, da se lotite preigravanja predhodnikov, a če vam je to odveč, vam igra postreže tudi s kratko obnovo vseh pomembnih dogodkov, ki so nas pripeljali do spremljanje zgodbe dekleta Rose, ki je zdaj živa in zdrava, a od odprave njenega očeta v igri Village je zdaj preteklo že 15 let, Rose pa si samo želi postati normalno dekle.

Punca namreč ni imela lahkega življenja in zaradi vseh pripetij iz prejšnjih iger je dobila posebne moči, zaradi česar je v šoli postala predmet norčevanj. Z njo v kontakt nato stopi skrivnostni K, ki jo odpelje v bazo Wolf Hound Squad, tam pa jo sooči z ostanki tvorbe Megamycete, ki se nahaja tudi v Rose in ji podarja njene posebne moči. Megamycete lahko ohrani spomine vseh, ki so umrli okoli te tvorbe in ohranja tudi znanje glede posebnega kristala, ki bi Rose omogočil, da se znebi svojih posebnih moči in zaživi normalno življenje. A najprej se bo morala “povezati” s to tvorbo in v spominih odkriti kristal, to pa ne bo lahka naloga.

Dostop do nekaterih predelov vam bo preprečeval Megamycete, ki rojeva tudi nevarne nasprotnike.

Vse skupaj je sicer priročni izgovor, da se Rose zopet vrne v raziskovanje gradu Dimitrescu, ki smo ga dodobra prečesali že v Villagu, Capcom pa je tako lahko izkoristil že ustvarjeno okolico, kar je zmanjšalo stroške razvoja. Tako boste spet raziskovali nekatere stare lokacije, ki pa so zdaj odklenile nekatera prej zaklenjena vrata, tiste že obstoječe sobe pa so bile zdaj predrugačene.

Naša naloga je odkriti kristal in tega lahko najdemo že takoj na začetku, a za odklep moramo najprej poiskati tri maske, vmes pa nam bo nagajal debelušni trgovec The Duke, ki je zdaj zloben in za nami pošilja katranaste pošastke na dveh nogah, ki so nam življenje grenili že v sedmem delu. Tokrat so še bolj tečni, saj se premikajo nerodno in ves čas majejo z glavo, poleg tega pa so še nenavadno hitri, tako da je boj z njimi zelo naporen in mestoma tečen.

Med staro zasedbo vidnejšo vlogo igra trgovec The Duke, ki pa tokrat ne prodaja robe, ampak samo nevarnost.

Rose sicer ni neka vojakinja, a zna zavihteti pištolo, kasneje pa dobi tudi dostop do puške. Vendar pa se dekle tudi ob šprintu premika hudo počasi in ob navalu sovražnikov si včasih ne moreš kaj, da ne bi jezno vrgel ploščka ob stran, ko zopet umreš zaradi njene okornosti. K sreči zadeva postane malce bolj prijetna za igranje, ko Rose dobi dostop do svojih posebnih moči, preko teh pa lahko sovražnike za nekaj časa onesposobi, kar omogoča lažje ciljanje, posebne moči pa ji prav pridejo za reševanje raznih ugank.

Prvi del nekako štiri do pet-urne izkušnje je bolj akcijski, Capcom pa se zaveda, da so igralci Villaga močno pozdravljali tisti res grozljivi del igre, ki nas je pustil brez orožij, takrat pa je bil prilit bencin na ogenj grozljivosti. Nekaj takšnega se zgodi tudi tukaj, le da se tokrat vse vrti okoli lutk, naletimo pa tudi na prav posebnega sovraga, ki vas ne zasleduje samo takrat, ko ga direktno gledate.

Vrača se tudi tisti grozljivi del, ki smo ga izkusili v Village, le da je tokrat sovražnik še bolj agresiven.

Največja sprememba se tiče tretjeosebnega pogleda, preko katerega lahko zdaj preigravamo tudi originalni Village. Zaradi selitve pogleda dodatek nekoliko izgubi na grajenju atmosfere in ni mi res jasno, zakaj Shadows of Rose ne moremo tudi preigravati iz prvoosebnega pogleda.

Dodatku najbolj zamerim to, da noče povedati kakšne bolj globoke zgodbe, čeprav je tole bila idealna priložnost. Rose izpade nekako bled lik, saj je njena glavna pritožba, da se vsi iz nje v šoli norčujejo, pri temu pa ne raziščemo kakšnega globljega psihološkega vidika. Capcom se je s tistimi grozljivimi sekvencami, ko obstanemo brez orožij, več kot očitno spogleduje s serijo Silent Hill, a očitno pisci niso dorasli nalogi, da bi pri zgodbi dostavili nekaj bolj zapomljivega.

Med igranjem vam bo pomagal skrivni pomagač Michael, s katerim se lahko sporazumevate samo preko sporočil.

Shadows of Rose na koncu dostavi sicer zadovoljivo izkušnjo, a glede na to, da je tole zaključek Winters sage, sem si želel malce bolj kvalitetnega posladka, na koncu pa vse izpade dokaj predvidljivo. Capcom očitno že vse napore usmerja v razvoj devetega dela in čeprav sem še vedno zaljubljen v njihovo igralno formulo, bi si vseeno želel boljšega scenarija in zgodbe, ki se ne bi likov in njihovih čustev dotaknila samo površno in tako klišejsko.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Ni slabo tole, a lahko bi bilo precej več. Shadows of Rose zaključi sago junaka Ethana Wintersa, vendar pa scenarij ni ravno nekaj, kar vam bo ostalo v spominu.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Ni slabo tole, a lahko bi bilo precej več. Shadows of Rose zaključi sago junaka Ethana Wintersa, vendar pa scenarij ni ravno nekaj, kar vam bo ostalo v spominu.Resident Evil Village: Shadows of Rose - DLC z vzponi in padci