Binance obupal nad prevzemom FTX-a, ta pa se je zdaj znašel v hudih težavah

Industrija kriptovalut se je v zadnjih mesecih znašla v težkem položaju. Nora rast se je zaustavila, zaradi inflacije so ljudje začeli manj tvegati s svojim razpoložljivim kapitalom, nakar pa se je pred kratkim zgodil tudi prehod valute Ethereum na “Proof of Stake”, zaradi česar je izginilo tudi rudarjenje tega kovanca.

Pred kratkim pa se je zgodil še en velik pretres, ki je v glavni vlogi postavil največji kriptomenjalnici Binance in FTX. Drama se je začela pretekli vikend, ko je direktor Binance, Changpeng Zhao, najavil unovčenje vseh sredstev, specifično gre za kovance FTT, ki jih imajo pri FTX-u, saj so se pojavile skrbi glede finančnega stanja njihovega konkurenta. To je med uporabniki sprožilo glasen alarm, saj so vsi predvidevali, da ima Zhao neke informacije, ki jih ne želi podeliti, zaradi česar se je pojavil strah, da bo šlo po vodi vso njihovo kripto bogastvo.

Preplah je zagnal paniko, zato je ogromen delež uporabnikov začel prevzemati sredstva iz FTX-a, ta številka pa je zlagoma narasla na kar 580 milijonov dolarjev, česar pa ustanovitelj FTX-a, Samuel Bankman-Fried, preprosto ni mogel izplačati. FTX tako ni bil več likviden, kar je v kripto svetu povzročilo pravi kaos, a le za kratek čas.

Rešitev je namreč prišla iz nepričakovane smeri, saj je Binance ponudil odkup svojega največjega tekmeca, s tem pa bi FTX-u pomagal do likvidnosti. Uporabniki so tako malce lažje zadihali, čeprav je svetu kripta zagrozil monopola, a nekateri so bili veseli vsaj tega, da niso izgubili vloženih sredstev.

Vendar pa tudi to veselje ni trajalo dolgo. Zhao je že pri najavi odkupa opozoril, da je to zaenkrat samo ustni dogovor, ki pa bo dokončno sklenjen šele po temeljiti finančni inšpekciji FTX-a. In ta je bila očitno tako katastrofalna, da je Binance dvignil roke nad vsem skupaj in na Twitterju zapisal, da so težave veliko večje kot so sprva mislili in da FTX-u ne morejo pomagati.

FTX se je tako znašel v hudih težavah, iz katerih se bo težko izkopal. Po poročanju spletne strani The Wall Street Journal naj bi ustanovitelj Samuel Bankman-Fried včeraj sklical sestanek, na njem pa je pri investitorjih prosil za odobritev izrednih finančnih sredstev, ki bi jih izkopala iz luknje. Problem je, da ta ne znašajo samo nekaj milijonov, ampak kar 8 milijard dolarjev.

bitcoin

Kriptovalute so medtem začele še bolj drseti navzdol. Bitcoin je včeraj dosegel najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih in se ustavil pri številki 15.618 €, medtem ko je leto nazaj dosegal rekordne vrednosti, ki so znašale več kot 60.000 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime