Kitajska zasačena pri cenzuri prenosov v živo iz svetovnega prvenstva v nogometu

Kitajski gledalci gledajo v malce drugačne prenose v živo iz strani aktualnega svetovnega prvenstva v nogometu kot pa ostali svet. Včeraj so se namreč na spletu pojavile primerjave med televizijskimi prenosi, ki jih kažejo običajni kanali in kitajski športni kanal CCTV Sports, razlike pa so enormne.

Kitajska se sicer na svetovno prvenstvo ni kvalificirala, a zaradi tega je zahteva po prenosih tekem še vedno na visoki ravni. Športno zabavo je vlada sicer odobrila, a ima, tako kot pri filmih in igrah, veliko roko pri temu, kaj se Kitajcem izriše na domačih televizijskih sprejemnikih. Vlado namreč motijo polni stadioni gledalcev, ki se med ogledom tekem v Katarju družijo povsem brez mask, medtem ko na Kitajskem vladajo strogi ukrepi glede karantene, ki jo zahteva Covid-19.

Koronavirus je v zahodnih deželah bolj kot ne samo še izgovor za kakšno bolniško, medtem ko je znotraj Kitajskem zdaj to najbolj vroča tema, saj je to še ena od edinih večjih držav na svetu, kjer veljajo strogi ukrepi glede izolacije. Policija zaradi teh ukrepov okužene dobesedno zaklepa v bloke, nedavno pa je v eni takih stavb izbruhnil požar, ta pa je zahteval več žrtev, saj ubogi ljudje zaradi rešetk na vratih ognjenim zubljem niso mogli pobegniti. Ta dogodek je bil tudi povod za trenutne množične proteste, ki ne zahtevajo samo ukinitev trenutnih ukrepov, ampak celo pozivajo k odstopu predsednika Šija, kar se v zgodovini še ni zgodilo.

Skratka, polni stadioni srečnih gledalcev bi samo še prilili bencin na ogenj, zato se je vlada očitno odločila cenzurirati prenose v živo. Na Kitajsko ti prispejo z nekje 30 sekundnim zamikom, to pa je dovolj časa, da lahko producenti menjajo kadre in na televiziji pokažejo bolj izolirano zabavo. Dober primer tega je tekma med Tunizijo in Avstralijo, saj so kadri, ki kažejo gledalce brez mask, v CCTV prenosu zamenjani s kadri trenerjev ali pa sodnikov.

Enako se je zgodilo tudi včeraj, ko so Hrvati zabili izenačujoči zadetek proti Kanadi. Pri nas smo gledali veseljačenje hrvaških navijačev, medtem ko so Kitajci videli samo navdušenega trenerja. CCTV sicer dovoli široke posnetke, kjer so gledalci vidni od daleč, a bližji kadri, kjer jih lahko vidimo brez mask, so očitno strogo prepovedani.

Vse skupaj je zanimiv in malce strašljiv vpogled v trenutno cenzuro, ki se izvaja na Kitajskem. Mimogrede, takšno menjavanje kadrov lahko izvajate tudi sami in sicer na slovenskem portalu RTV Slovenija. Med vsako tekmo lahko skočite semkaj in preko funkcije Postani režiser izbirate med različnimi kadri ter se sami preizkusite v vlogi kitajskega producenta športne vsebine.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime