Tehnologija AR na svetovnem prvenstvu v nogometu kaže vizijo prihodnosti

Način spremljanja nogometnih tekem se ni spremenil samo na domačih zaslonih, ampak tudi na samih stadionih. Nogomet se je sicer dolgo otepal prevelikega izkoriščanja tehnologije, saj so bili mnogi prepričani, da bi to uničilo duh igre, a trenutno svetovno prvenstvo v Katarju se je znebilo teh verovanj in rezultat je bistveno drugačen potek in razplet tekem, kot pa smo jih vajeni.

Največjo vlogo pri temu igra video nadzor VAR, ki je do sedaj razveljavil že cel kup zadetkov in to tudi po tem, ko so igralci že zaključili z veseljačenjem in se je spremenil tudi rezultat na uradnem pokazatelju uporabniškega vmesnika. Nekaterim je to všeč, drugim spet ne, a dejstvo ostaja, da če bi ta tehnologija obstajala že leta 1986, potem se danes ne bi pogovarjali o nobeni Božji roki Maradone.

Napredno tehnologijo pa lahko izkoristijo tudi gledalci na katarskih stadionih. Po spletu je namreč pred kratkim zaokrožil posnetek spremljanja obračuna med Iranom in ZDA, eden od gledalcev pa si je medtem prenesel aplikacijo FIFA, ta pa omogoča cel kup naprednih funkcij in ena od teh izkorišča tudi AR tehnologije. Delovanje te je izjemno preprosto, saj telefonsko kamero zgolj usmerimo na igrišče in že dobimo podrobne podatke vsakega igralca posebej. To je koristno, če se nahajamo višje na tribuni in težko razberemo imena igralcev, medtem ko aplikacija vse to izriše preko enostavnega uporabniškega vmesnika, zraven pa navrže razne statistike, kot je denimo igralčeva hitrost in njegov igralni položaj na igrišču.

Ta funkcija aplikacije je na voljo samo tistim, ki tekme spremljajo v živo na stadionu, dodane pa so še druge dobrine, kot je denimo spremljanje VAR razsodb, kar bi znalo omejiti kakšno preveliko jezo navijačev, ki dostopa do teh podatkov, za razliko od tistih pred televizijami, enostavno nimajo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime