Netflix po samo eni sezoni preklical serijo 1899

Slab začetek novega leta za vse privržence serije 1899, ki je premiero svoje 1. sezone prejela 17. novembra 2022. Ustvarjalca Baran bo Odar in Jantje Freise sta na Instagramu zapisala žalostno vest, da se je Netflix odločil za ukinitev serije.

Baran je pripisal, da si je res želel povedati celotno zgodbo, ki bi bila dokončana skozi izdajo 2. in 3. sezone, tako kot je bilo to v primeru serije DARK. Ta nemška serija je gledalce naravnost odpihnila in je tudi eden od redkih primerov Netflixove produkcije, ki je postala svetovno slavna, navkljub temu, da je bil dialog govorjen v nemškem in ne v angleškem jeziku.

Žal pa 1899 ne bo nikoli dosegel slave DARK-a, saj je zgodba preprosto nedokončana. 1. sezona se namreč konča na najhujši stvari, ki lahko doleti preklicano serijo: nedokončanem koncu, ki namiguje na nadaljevanje, temu pa po domače rečemo dobri, stari “cliffhanger”. 1899 tako ne more stati na svojih lastnih nogah in ogled zaradi tega niti ni priporočljiv, saj boš kot gledalec samo jezen in razočaran nad nerazpletenim klobčičem zgodbe, ki bo zdaj za vedno ostala nerazrešena.

Baran v Instagram zapisu ni povedal, kaj je točno botrovalo ukinitvi serije, ampak je samo zapisal, da je takšno pač življenje. Tudi gledanost ni bila videti slava, saj je 1899 ob izidu skočil na 2. mesto trenutno najbolj gledanih serij, spletna stran Variety pa pravi, da je serija v štirih dneh nabrala za dobrih 79 milijonov gledanih ur.

Vendar pa to očitno ni bilo dovolj in tudi ni ravno jasno, po čem Netflix sodi obnovo serij. Nekateri pravijo, da za Netflix gledane ure niso dovolj, ampak da veliko polaga tudi v to, koliko ljudi sezono sploh pogleda do konca. Ravno tu je morda tičal tisti glavni problem 1899, saj ta pri prvih epizodah gledalca ni ravno povlekla vase. Baran in Jantje sta stavila na počasen razvoj in razplet skrivnosti, tako kot sta to storila pri DARK-u, a morda je bil tukaj ta pristop napačen. Prav tako se zdi, da 1899 ni bil ravno poceni za snemanje, saj je ta serija vsebovala veliko CGI učinkov, za snemanje pa so v Nemčiji zgradili prav poseben oder, ki pa zdaj ne bo imel priložnosti pokazati vsega svojega potenciala.

Baran in Jantje morda tudi nista bila pripravljena na aktualne vojne med pretočnimi servisi. Te dni vsi po vrsti zategujejo pasove in dražijo naročnine: HBO je denimo preklical cel kup svojih serij in jih celo povsem odstranil iz kataloga, Netflix pa je vpeljal naročnino z oglasi in bo kmalu začel tudi preprečevati deljenje gesel med uporabniki. Čas za počasne in eksperimentalne serije, kot je bila 1899, je tako za nami in kdo ve, če se bo kdaj sploh še vrnil.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime