HTC predstavil nova VR očala, ki naj bi tekmovala z Meta Questom

HTC je že stari znanec VR industrije in njega dni je bil največji konkurent Oculusa, saj so preko svojega izdelka Vive pošteno premešali štrene Oculus Rifta. Vendar pa so bili tisto drugi časi, saj je HTC takrat še sodeloval z Valvom, slednji pa se je nato odpravil ustvariti svoja lastna očala Index, medtem ko je Oculus dostavil brezžična očala Meta Quest.

HTC se sicer ni predal in v zadnjih letih so izdali več novih VR očal, žal pa nobena od teh niso dosegla stare slave. Tepla jih je predvsem cena, ki preprosto ni bila konkurenčna, a morda bo rešila bilka prišla v obliki novo najavljenih očal Vive XR Elite.

Gre za popolnoma brezžična VR očala, ki bodo vsebovala tudi možnost mešanja AR prvin, le da te ne bodo tako razvite kot pa pri konkurenčnem Meta Questu. Tehnične specifikacije so impresivne, saj bo vsaka od leč ponujala ločljivost 2K, 110 stopinjski kot gledanja in 90 Hz osveževanje slike. Znotraj očal se bo nahajal procesor Qualcomm Snapdragon XR2, ki ga najdemo tudi v Meta Questu 2, a je šibkejši od tistega v Quest Pro-ju. Dodanih bo še 12 GB pomnilnika in 128 GB prostora za shranjevanje podatkov.

Zanimiv je dizajn očal. Vive XR Elite tehta 625 gramov, a to je z dodano baterijo, ki se nahaja na zadnji strani in jo lahko po želji tudi odstranimo. Takrat se teža zmanjša na samo 240 gramov, a seveda boste primorani v tem primeru zadevo priklopiti na neko drugo napajanje, kot je denimo PC. Baterijo boste lahko povsem sneli iz naprave, kar je dobro, saj bo eno polnjenje zadostovalo samo za 2 uri neprekinjene zabave, tako da bo pametno pri roki imeti še kakšno rezervno baterijo, ki jo lahko preprosto zamenjate in nadaljujete z igranjem, potrošeno pa ta čas priklopite na polnjenje.

HTC pravi, da bo Vive XR Elite kasneje dobil še dva opcijska dodatka, ki bosta omogočala sledenjem očem in obrazu, vendar pa tega ne boste dobili v izvirnem paketu, ki bo vseboval očala, eno baterijo in dva kontrolerja.

Vive XR Elite obljublja veliko, vendar pa se zatakne pri ceni, saj HTC zanj zahteva 1.449 €. To je veliko več od očal Meta Quest 2, ki se pri nas prodajajo po ceni 549 €, a je ceneje od Meta Quest Pro-ja, ki na uradni strani stane 1.799 €. Kje točno se bo ustalil XR Elite bomo še videli, a na prve recenzije ne bo treba čakati dolgo, saj zadeva izide že 15. februarja, prednaročila pa so zdaj že odprta.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime