Postavitev PlayStationa 5 v pokončni položaj naj bi privedlo do okvare konzole

Uporabniki konzol PlayStation 5 si te dni zaskrbljujoče manejo roke zaradi poročil neuradnih servisov, ki so v roke dobili že kar nekaj konzol, te pa so se pokvarile zaradi dokaj trapastega razloga.

Najprej je treba zapisati, da je tole bolj kot ne samo predmet govoric, ki jih Sony še ni uradno potrdil, tako da jih je pametno jemati z rezervo. Vseeno pa so se na spletu pojavila poročila, da konzole PlayStation 5 ni ravno pametno postavljati v pokončni položaj, saj naj bi s tem krajšali življenjsko dobo same konzole.

Razlog tiči v čipu APU, ki pri PS5 združuje procesorske in grafične naloge na eno samo mesto. Na temu stoji hladilnik, Sony pa se pri njunem spajanju odločil za tekočo kovino, namesto termalne paste, ki jo srečamo pri PC procesorjih. Slike iz strani servisov zdaj pravijo, da ta tekoča kovina pri nekaterih enotah noče ostati na svojem mestu in je začela cureti po matični plošči, kar je pripeljalo do pregrevanja in na koncu do okvare same konzole – vse te konzole pa naj bi med svojo uporabo stale v pokončnem položaju.

Takšno okvaro je v oktobru opazil tudi YouTuber TheCod3r. Neka konzola je v vertikalnem položaju stala več mesecev, medtem ko je bila zapakirana, ko pa so jo končno priključili na TV, se enostavno ni želela zagnati. Ko je zadevo odprl, je na matični plošči odkril ogromno pack tekoče kovine, kar je na koncu pripeljalo do kratkega stika. Tudi v Franciji so se pojavila podobna, zaskrbljujoča poročila in vsi priporočajo, da uporabniki svoj PlayStation 5 nemudoma prestavijo v ležeči položaj.

playstation 5

Koliko je ta zadeva razširjena ni znano in kot rečeno, Sony še ni uradno priznal kakšne napake v proizvodnji. PlayStation 5 je na trgu zdaj že več kot 2 leti in človek bi zato pričakoval več poročil o okvarah, a morda razlog tiči tudi v temu, da večina ljudi svoje konzole postavlja v ležeči položaj.

Vseeno pa je morda zaenkrat prestaviti konzolo v horizontalo – vsaj dokler te govorice niso povsem razrešene in če ste morda svoj PlayStation 5 uporabljali v pokončni obliki in je konzola nenormalno glasna tudi ob bolj preprostih igrah, zna to pomeniti težave pri hlajenju. Zaradi tega še ni treba takoj teči na servis, saj najprej poskrbite za to, da ima konzola dovolj prostora za hlajenje, vedno pa uporabite tudi priloženo stojalo, saj ta dvigne konzolo od tal, kar prav tako blagodejno vpliva na prezračevanje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime