ChatGPT v igri Mount & Blade: Bannerlord pokaže prihodnost RPG-jev

Umetna inteligenca ChatGPT je trenutno najbolj vroča tema tehnološke industrije, saj je to zadeva, ki ni samo nek koncept, ampak orodje lahko preizkusi vsak in to popolnoma brezplačno. Ljudje so tako lahko praktično preizkusili določene vidike umetne inteligence, s katero pa preko tipkanja v pogovornih oknih samo praskamo po površini vsega potenciala.

Delo se je že začelo na bolj napredni uporabi teh umetnopametnih algoritmov in enega od teh je pokazal YouTuber Bloc. Ta je v igri Mount & Blade: Bannerlord ustvaril po meri prirejen svet, kateremu je vcepil ogrodje svoje zgodbe, nato pa je v igro vgradil še sposobnosti ChatGPT-ja, ki je prevzel nalogo dialogov naključnih NPC-jev.

Zgornji video lepo prikaže, česa vsega je zmožna takšna prenovljena izkušnja igranja. Med raziskovanjem vasice lahko stopimo do navadnega vaščana, ki sploh nima svoje imena, in mu preko pogovornega okna zastavimo kakršnokoli vprašanje. Navadno imamo pri RPG igrah za kaj takšnega na voljo izbiro različne, že vnaprej spisane vrstice dialogov, tule pa moramo dejansko uporabiti tipkovnico in stipkati naša vprašanja. In vaščan nam nato dinamično odgovori in to hudo prepričljivo, saj umetna inteligenca upošteva zgodovino tega ustvarjenega sveta in dogodke, ki se trenutno dogajajo v bližini.

To privede do situacij, ki jih v igrah do sedaj še nismo videli. Neka vaščanka nam denimo odgovori, da je po poklicu kovačinja in da je to nalogo prevzela zaradi smrti svojega moža, saj s tem lahko preživlja svojo družino. Spet nek drug vaščan nam potoži o smrti svojega sina, ko pa ga vprašamo, če si želi z nami na pot maščevanja, nam odvrne, da se ne zna bojevati in da mora skrbeti za svojo kmetijo, da pa bo obvestil druge krajane in morda se nam pridruži kdo od njih.

Bloc je na temu projektu delal samo nekje tri dni, a že zdaj je izkazani potencial naravnost neverjeten. Seveda so tule nekatere napake, saj denimo ChatGPT za svoje odgovore potrebuje preveč časa in glasovno podajanje je pri takšnih dinamičnih odgovorih trenutno še nemogoče, a vse to se bo izboljšalo skozi nadaljnje interakcije. Vendar pa nam po drugi strani da ChatGPT možnost sanjanja o resničnih, živih svetovih, kjer imajo NPC-ji svoje unikatne dialoge, dnevne opravke in ponujanje unikatnih izkušenj, ki se bodo razlikovale od igralca do igralca. Tudi glasovno podajanje ne bo prevelika ovira, saj umetna inteligenca zmore tudi to, le poskrbeti je treba, da so ti elementi povezani med sabo.

Zadeva je kar malce strašljiva in čeprav je logično, da nič ne more nadomestiti dobre, vnaprej spisane zgodbe in dialogov, zna ChatGPT vseeno poskrbeti za obstranske zadeve pri kovanju iger, s tem pa morebiti tudi skrajšati časovni razpon pri izdelavi posameznih iger.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime