Microsoft včeraj uradno zakopal operacijske sisteme Windows 7, 8 in 8.1

No, bilo je lepo, dokler je trajalo, vendar pa mora vsega lepega enkrat biti konec. Včeraj je v svetu tehnologije udarila minuta molka, saj je Microsoft uradno zaključil podporo za zdaj že legendaren operacijski sistem Windows 7, ki se je rodil leta 2009 in je bil tisti pravi naslednik sistema Windows XP, medtem ko bi na vmesni poskus Windows Visto najraje karseda hitro pozabili.

Windows 7 je sicer že dolgo nazaj postal tako zastarel sistem, da ga je Microsoft nehal uradno podpirati že leta 2020, a takrat je odprl dodatno podporo, za katero so uporabniki morali odšteti evre. Sicer dvomimo, da je za to plačeval kakšen navaden uporabnik PC-ja, saj je bila storitev bolj namenjena podjetjem, ki so v pisarnah in tovarnah držale programsko opremo, ki je bila specifično namenjena za Windows 7.

Včeraj se je tako ugasnila tudi ta razširjena podpora, tako da je operacijski sistem Windows 7 tudi uradno mrtev, Microsoft pa je v isto krsto stlačil še Windows 8 in 8.1, ki ne bosta deležna takšne razširjene podpore, kot jo je bila deležna sedmica.

Windows 7 je bil tako priljubljen zaradi svojega res fino zamišljenega uporabniškega vmesnika, ki je bil preprost, hiter, Aero tema z učinki prozornosti pa so bili preprosto seksi. Osmica se je nato lotila predelave vmesnika in je vpeljala neke ploščice z aplikacijami, ki pa so bile nepregledne in so bolj sodile na telefone in se tam uspešno odrezale – a je Microsoft nato ukinil tudi izdajanje mobilnih operacijskih sistemov in je presedlal na Android.

Težko je sicer oceniti, koliko igričarjev še danes vztraja na teh ostarelih operacijskih sistemih, a dvomimo, da ravno veliko. Zadnja anketa iz strani Steama je pokazala, da Windows 7, 8 in 8.1 napajajo dobra 2 % igričarske baze in če se najdete med njimi, potem je zdaj res skrajni čas za nadgradnjo, saj zdaj vsi trije operacijski sistemi ne bodo prejeli posodobitev, pa četudi hekerji odkrijejo kakšno res veliko ranljivost.

Microsoft na svoji uradni strani priporoča nadgradnjo na Windows 11 ali pa vsaj na Windows 10 – ta bo uradno podprt do oktobra 2024.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime