YouTube zdaj več ne dovoljuje preklinjanja, kar je razjezilo veliko ustvarjalcev

Od danes naprej je biti pametno pazljiv pri sestavljanju novih YouTube posnetkov, saj je Google zagnal močno bolj striktne zahteve glede vsebine, ki niso primerne za tiste najmlajše.

Spremembe so bile sicer napovedane že novembra lani, tičejo pa se predvsem preklinjanja ter pomenljivih prikaznih slik. Google sicer že do sedaj ni preveč maral takšne vsebine, saj je to odbijalo oglaševalce, a zdaj je še bolj zategnil vajeti ustvarjalcev. Po novem ti ne smejo preklinjati v prvih sedmih sekundah posnetka in na prikaznih slikah pokazati kakšne pretirane seksualne podobe. Prav tako se v začetku videa ne sme prikazati kakršnegakoli nasilja – iz resničnega življenja ali pa celo videoiger. Očitno se tako naša recenzija Dooma zaradi tega ne bo dobro postarala.

Po teh pretečenih sekundah ustvarjalec sicer lahko preklinja, a Google opozarja, da pretirane kletvice ne bodo blagodejno vplivale posnetek. Sicer YouTube kršiteljev ne bo odstranil iz platforme ali pa ukinil videe, a jim bo umaknil možnost monetizacije, kar je za velike YouTuberje, ki s platformo dejansko služijo denarce, velik problem. Google je v novi pravilnik prav tako zapisal, da kletvice ne bodo razdeljene po stopnjah in da bo za vse veljalo isto pravilo, tako da je beseda “fuck” enaka besedi “ass”.

Novi pravilnik je kreatorje vsebin dobro razjezil, še dodatno pa jih je Google podžgal včeraj, saj je pravilo veljavno tudi za že izdane posnetke. YouTuberji so tako nenadoma opazili, da jim nenadoma nekateri videi nenadoma ne prinašajo več dobička, kar je nekaterim, ki imajo na platformi stotine posnetkov, povzročilo resno škodo. YouTuber Charles White, bolje poznan pod vzdevkom MoistCr1TiKal, je celo situacijo označil za žalostno in se potožil, da za nova pravila ni prejel nobenega dodatnega opozorila, sam pa pač ni naročen na Googlove forume.

Podobne težave ima Daniel Condren, ki si lasti kanal RTGame. Tudi on ni prejel kakšnega dodatnega opozorila – preprosto se je en dan zbudil, zagnal kanal in videl, da je en njegov video izgubil možnost monetizacije, zraven pa je bil še starostno omejen. Kontaktiral je YouTube in njegova prošnja je bila takoj zavrnjena, nato pa je na enak način zgubil še okoli ducat posnetkov in Daniel sumi, da je to bilo ravno zaradi tega, ker je kontaktiral YouTube zaradi originalnega posnetka, s tem pa si je prislužil bolj pozoren pregled vse njegove do sedaj izdane vsebine.

Glavni problem tiči v temu, da teh starejših videov ustvarjalci enostavno ne morejo popraviti in so zdaj prepuščeni nemilosti Googlovih algoritmov. Streamerka Kruzadar je dobro povzela situacijo, saj res ni jasno to Googlovo obnašanje glede preklinjanja, saj za najmlajše že obstaja namenska verzija YouTube Kids, ki je bila ustvarjena ravno zaradi takšnih situacij, a očitno oglaševalci zahtevajo takšno cenzuro tudi na osnovni platformi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime