Sony dejansko izdelal nov model Walkmana

Poslušanje glasbe na poti je bilo včasih precej težje kot pa danes, ko lahko vsak stisne ne telefon Spotify, si v ušesa potisne brezžične slušalke in že lahko posluša pretočno glasbo iz strani tisoče ust ustvarjalcev. Včasih si moral namreč s sabo trogati celo zalogo CD-jev in presneto težak predvajalnik, še pred tem pa se je bilo treba zanašati na kasete.

Kasete so sicer tehnologija, ki je že davno tega šla pod rušo, a vsaj v ZDA se je prodaja teh zopet začela dvigati. Lani se je dvignila za 28 % in čez lužo so v obtok spravili 440k izvodov kaset, kar ni ravno majhna vsota. Najbolj se je prodala glasbena podlaga filma Guardians of the Galaxy, Vol. 2, kar niti ni čudno, saj glavni junak tega filma okoli ponosno hodi s svojim lastnim predvajalnikom kaset, na drugo mesto pa se je uvrstila Taylor Swift s svojim albumom Midnights.

Zahteva po kasetah je očitno dovolj velika, da se je Sony zdela pametna ideja obnoviti svoj legendarni predvajalnik kaset Walkman, ki se je prvič pojavil na trgu leta 1979 in se samo v prvem letu prodal v več kot pol milijonski nakladi. V čast predvajalnika so v 2019 izdali retro Walkan, ki je počastil njegovo 40. obletnico, zdaj pa so najavili povsem nov model NW-A306 ter njegovega večjega brata NW-ZX700, ki pa za Slovenijo ni napovedan.

V novega Walkmana sicer ne bo možno vstaviti kasete, saj je tole digitalni predvajalnik glasbe, ki vsebuje LCD zaslone, nanj pa si lahko namestimo ozadje vrtenja kasete, če si želimo vsaj malce obuditi nostalgijo. Je pa tole dokaj napredna zadeva za sukanje štiklcov, saj zna predvajati zvok po standardu 16 bit 44.1/48 kHz, naprava pa ob strani vsebuje cel kup fizičnih gumbov, ki omogočajo dvig in spust glasnosti preskakovanje skladb in pavziranje ter vrtenje za naprej in nazaj. Na spodnji strani se nahaja tudi 3,5 mm vhod za slušalke, kar je ena stvar, ki jo boleče pogrešamo pri sodobnih telefonih.

NW-A306 vsebuje Android sistem, tako da lahko nanj namestimo tudi lastne aplikacije, teža pa znaša 113 gramov, s čimer je konkretno lažji od nekaterih sodobnih telefonov. Prisotna je tudi tehnologija DSEE Ultimate, ki ponuja izboljšano kakovost pretočne predvajane glasbe.

Seveda se bo kdo vprašal, kje točno je smiselnost tega produkta, saj vse našteto omogočajo tudi nekateri novejši telefoni, a Sony je očitno mnenja, da je na trgu dovolj prostora za namenski predvajalnik glasbe, ki vam bo prav prišel pri kakšni telovadbi ali kakšnih drugi opravilih. NW-A306 je dokaj nišno usmerjen izdelek, ki tudi ne bo poceni – izide enkrat ta mesec, zanj pa bo treba odšteti 330 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime