Blizzardove igre bodo z današnjim dnem umaknjene iz Kitajske

Blizzard je novembra lani med svoje sledilce podal presenetljivo vest, ki se tiče kitajskega trga. Ta deluje malce drugače kot druge države, saj komunistična partija natančno preučuje vsak izdani naslov in za izdajanje iger in njihovo podporo se morajo zahodni razvijalci navezati s kakšnim domačim podjetjem, ki drži pristojne licence in dovoljenja za vzdrževanje iger.

Blizzard je na tem področju že 14 let sodeloval s podjetjem NetEase, konec lanskega leta pa so se v partnerstvu pojavile težave. NetEase se je namreč odločil, da pogodbe ne bo obnovil. Blizzard je nato podjetje prosil za podaljšanje pogodbe v razponu šestih mesecev, ta čas pa bi jim dal možnost iskanja novega partnerja.

Veliko ljudi je nato pričakovalo, da se bo situacija zagotovo razrešila, še preden napoči skrajni rok, vendar pa se to ni zgodilo. NetEase je namreč zavrnil tudi podaljšanje pogodbe, zaradi česar se je zdaj Blizzard znašel v težki situaciji. Rok pogodbe se namreč izteče danes, 23. januarja, kar pomeni, da bodo z današnjim dnem iz kitajskega trga izginile igre kot so World of Warcraft, Heartstone, Warcraft 3: Reforged, Overwatch 2, Starcraft 1 in 2 ter Diablo 3. Izjema tule je samo Diablo Immortal, ki je bil sklenjen pod drugo pogodbo in bo tako Kitajcem še vedno na voljo za igranje.

Za nas se to morda ne zdi neka velika novica, a za Blizzard je to velik finančni udarec, saj so vse te njihove igre na Kitajskem hudo popularne. To še posebej velja za World of Warcraft, ki naj bi bil najbolj popularen ravno na kitajskih tleh, ta MMO pa naj bi tam držal okoli 3 milijone igralcev. Zaradi umika igre iz njihovega trga je Blizzard razvil posebno orodje, ki igralcem omogoča prenos informacij glede njihovih likov in vse nabrane opreme, tako da bo igralec, ko bo Blizzard našel novega kitajskega operaterja, spet lahko nemoteno nadaljeval s svojim igranjem.

Kaj točno je šlo po zlu sicer ni znano, je pa NetEase za kitajsko spletno stran navedel, da je Blizzard ni želel dostaviti poštene pogodbe in da je med njihovimi pogovori snubil tudi druge kitajske uvoznike, kar jim spet ni bilo po godu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime