Robotski eksoskelet naredil velik korak do domače uporabe

Če ste se morda pozabavali v igri Cyberpunk 2077 ali pa si nemara ogledali kakšen futurističen film, potem že veste, da invalidnost ali pa težave z manjkajočimi okončinami v prihodnosti ne bodo predstavljale kakšnih večjih ovir. Znanost bo namreč slej kot prej napredovala do stopnje, ko si bomo lahko pomagali preko kibernetičnih vsadkov in eksoskeletov, ki nam v igrah celo dajo nadnaravne sposobnosti tipa višji skok ali pa neznanska moč in ni napačno mišljenje, da si bo nekdo v prihodnosti želel kibernetične nadgradnje, pa čeprav z njim, v fizičnem smislu, ne bo nič narobe.

Vendar pa je do takrat še daleč, je pa treba zapisati, da je napredek na tem področju znaten. Obstaja namreč že več eksoskeletov, ki invalidu pomagajo do hoje. Podjetje Wandercraft je pri kovanju svojih izdelkov najbolj izpopolnjeno, saj je iznašlo eksoskelet Atalante X, kjer oseba za premikanje ne potrebuje palice, ampak robotska opora prevzame skoraj čisto vse naloge.

V videu je sicer zadeva še vedno videti nekoliko okorno, a že zdaj je videti impresivno. Atalante X omogoča stabilizacijo, tako da se uporabnik lahko ustavi in rokuje z raznimi vsakdanjimi predmeti, se spravi v kuhanje večerje in se lahko tudi usede na kavč. Premikanje se sicer izvaja preko kontrolerja, saj bi za tisto naslednjo verzijo izdelka izvajanje različnih ukazov moral implementirati v direktno povezavo z možgani, kamor pa Wandercraftov izdelek še ni prišel.

Vendar pa je razvoj v zadnjih letih lepo napredoval in pred kratkim je podjetje doseglo nov velik cilj. Pridobili so namreč dovoljenje iz strani ameriškega FDA-ja, ki je njihova uprava za hrano in zdravila, za uporabo pri rehabilitaciji bolnikov, ki jih je zadela kap. Pri takšnem okrevanju je pomembna tudi mobilnost in hoja, čeprav s pomočjo eksoskeleta, tule igra veliko vlogo, saj dobi uporabnik nazaj občutek normalnega premikanja in daje večjo svobodo pri uporabi rok.

Wandercraft pravi, da bo prve svoje izdelke v ZDA dobavil v prvi četrtini 2023, podjetje pa naj bi v naslednjemu letu ali dveh znatno razširilo svoj doseg in poslovanje. Uradna stran izdelka pravi, da je njihov naslednji cilj eksoskelet ponuditi tudi izven rehabilitacijskih centrov za domačo uporabo, a kakšnega časovnega okvirja za to še niso navedli.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime