Tisti umetnopametni Seinfeld je bil odstranjen iz Twitcha zaradi transfobične šale

Unikatna serija Nothing, Forever je na Twitchu delovala samo nekaj dni, pa je že prekršila pravilnik, zaradi česar bo nekaj časa presedela na klopi za rezerve.

Zadeva se je proslavila z dejstvom, da je celoten scenarij ustvarjen iz strani umetne inteligence, ki prihaja iz strani podjetja OpenAI, pod pikslasto grafiko pa algoritme premlevajo orodja kot so GPT-3, Stable Diffusion in DALL-E, ki poskušajo ustvariti komično serijo o ničemer, ki vsebinsko spominja na Seinfelda. Prepoznamo lahko vse štiri glavne junake serije, le da imajo tule, v izogib kršenja licence, vsi drugačna imena. Jerry postane Larry, Elaine je Yvonne, Kramer se predela v Zoltana, George pa nosi po novem grški priimek Fred Kastopolous. Trik serije je delovanje umetne inteligence, ki deluje 24 ur na dan, vsebina pa se vmes ne ponovi niti enkrat.

Nothing, Forever je postal pravi hit Twitcha in čeprav so bile “šale” včasih popolnoma brezpredmetne, je kanal naenkrat spremljalo več tisoč gledalcev. In ti so v nedeljo šokirano gledali nastop Larryja, ki se je pred mikrofonom naenkrat spravil na trans skupnost.

Larry točko odpre z dejstvom, da je v občinstvu 50 ljudi, a se nihče od njih ne smeje, zato jih povpraša, če imajo kakšno vsebino za šale. Nato pade bomba: Larry je namreč razmišljal o šali, ki transspolnost označi za duševno bolezen in kako so liberalci v bistvu skrivaj homoseksualci in želijo svojo voljo vsiliti na vse druge, na koncu pa je še pripomnil, da transspolne osebe uničujejo civilizacijo. Na koncu Larry prizna, da se nihče ne smeje, v zaključku pa vpraša: “Kam so vsi šli?”.

Te besede so seveda prekršile zakonik Twitcha, zaradi česar je šel kanal na prisiljen dopust, gledalci pa so se spraševali, od kje je Larry sploh spočel takšen nastop, saj nikoli prej ni zašel v teme glede transspolnosti.

Spletna stran VICE se je dokopala do ekipe, ki skrbi za delovanje kanala, ta pa je priznala, da so Larryjeve izjave posledica tehničnih težav. V ozadju so morali preklopiti na starejšo različico orodja GPT-3, vendar pa ta ni imela imela dovolj dobro razvite arhitekture glede cenzure, kot je to bilo v primeru novejše različice programa GPT-3, to pa je umetno inteligenco odpeljalo v prej neobiskano temo transspolnosti.

Kanal se bo po prestani kazni vrnil v oddajanje, razvijalec pa bo medtem poskrbel za še en dodatni sloj cenzure, ki bo Larryjev jezik še dodatno zaščitil, preden ne zine kaj neumnega.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime