Bigscreen najavil najmanjša VR očala na trgu

Tehnologija VR očal je pošteno napredovala od svojih začetkov, ko sta ledino orala HTC Vive in Oculus Rift. Dandanes ne potrebuješ več zunanjih senzorjev, celega kupa kablov in odvečen je postal tudi PC, saj očala tipa Meta Quest 2 samo povezneš na glavo in že se znajdeš v prelestnem virtualnem okolju.

Ovire pa še vedno obstajajo in VR bo zares zaživel šele takrat, ko bodo očala dosegla velikost korekcijskih. Za kaj takšnega še ne obstaja tehnologija, saj je nekam treba stlačiti baterijo, a dejstvo ostaja, da so VR očala vsak dan manjša in lažja. Podjetje Bigscreen, ki je najbolj znano po svoji istoimenski programski rešitvi za skupno zabavo znotraj VR okolice, je tako pred kratkim najavilo svoja prva očala Beyond, ta pa bodo najmanjša, kar smo jih do sedaj videli v VR vodah.

Očala Beyond tehtajo samo 187 gramov, v njih pa se skriva dokaj impresivna tehnologija. Vsaka od OLED leč ponuja ločljivost 2.560 x 2.560, osvežujejo pa se pri maksimalno 90 Hz. Zaradi tehnologije tankih “pancake” leč so očala izjemno ozka in so v bistvu videti kot nekakšen futuristični smučarski vizir. Leče naj bi bile tako napredne, da bodo eliminirale zloglasni “screen door effect”, ki med piksli pusti vidne robove, vidni kot pa bo znašal 93 stopinj.

Te specifikacije so za tako majhno napravo vsekakor impresivne, a prinašajo svoje minuse. Pri Beyondu in njegovi velikosti je bilo namreč treba skleniti cel kup kompromisov, ki jih na promocijskih slikah ne vidimo.

Očala denimo ne vsebujejo kamer in baterije, zato se je treba povezati na PC preko kabla, računalnik pa mora poganjati vsaj nek štirijedrni procesor, z grafično kartico ranga RTX 2070 ali RX 5700 XT. Prav tako boste potrebovali senzorje za zaznavanje premikanja, ki jih lahko vzamete iz očal Valve Indexa. Manjkajo tudi kontrolerji, tako da bo tudi te treba vzeti iz Indexovega paketa, zvok pa boste iz očal dobili samo preko PC-ja ali pa ob nakupu posebnega traku, ki na sebi nosi slušalke in stane slabih 100 dolarjev.

Manjkajo tudi kakršnikoli gumbi ali kolesca za nastavljanje dioptrije ali za prilagajanje kakšnih drugih pritiklin. Pred nakupom Beyonda boste morali najprej skenirati svoj obraz preko telefona iPhone, polega tega pa boste morali proizvajalcu zaupati svoje podatke glede dioptrije. Rezultat so očala, ki se vam bodo prilagajale do zadnjega milimetra, a jih ne boste mogli posoditi nikomur drugemu,

Beyond je vsekakor unikaten izdelek in zanimivo bo videti, kakšen bo odziv trga. Američani lahko te dni opravijo prednaročilo, ki stane 999 $, prve enote pa bodo razposlane enkrat poleti. Evropejci bomo prišli na vrsto nekje jeseni, kakšna pa bo za nas cena pa zaenkrat še ni jasno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime