Xiaomi pokazal svojo verzijo AR očal

Virtualna resničnost se deli na dve panogi: VR in AR, vsaka od teh pa ima svoje dobrote in pomanjkljivosti. Igričarska industrija ima veliko raje tehnologijo VR, ki nas preseli v realistično oblikovane svetove, ki jih lahko razvijalci videoiger oblikujejo do zadnje podrobnosti. AR pa pred nas postavi našo resnično okolico, le da je ta prepredena z elementi navidezne resničnosti in ravno to je postalo presneto zanimivo za vse proizvajalce telefonov.

Kar priznajmo si: industrija telefonov je padla v stagnacijo, saj resda vsako leto dobimo novo verzijo mobilnikov, a ti se izboljšujejo samo še malenkostno in bolj težko boš koga prepričal v nakup 1000 € vredne naprave, če je pa lanskoletni model še vedno kos vsem nalogam, nova verzija pa ponudi samo malce boljše slikanje v temi.

Zato proizvajalci prenosnih naprav gledajo v druge smeri in novo pot inovacij zna predstaviti ravno AR. Apple naj bi že dolgo delal na svoji lastni verziji VR/AR očal, ki naj bi jih uradno predstavili junija, morda pa jih je po levi prehitel kitajski Xiaomi, ki je nedavno pokazal svojo inačico AR očal prihodnosti.

Naprava se imenuje Wireless AR Glass Discovery Edition in vsebuje ravno tisto, kar od naprednih očal, ki bi si jih rade volje nataknil tudi povsem običajen uporabnik, tudi pričakujemo. Stvar je namreč videti kot malce debelejša sončna očala, ki so povsem brezžična in vsebujejo malce smešne okvirje. Vendar pa je videz dovolj privlačen, da vas po ulici ne bo čudno gledal vsak sprehajajoči, naprava pa vsebuje tudi napredne strojne karakteristike.

Leči sta tipa microOLED, očala pa poganja napredno čipovje Snapdragon XR2 Gen 1, ki ga najdemo tudi znotraj očal Quest Pro. Wireless AR Glass Discovery Edition tehtajo 126 gramov, kar je malce veliko za vsakdanjo nošo, a glede na to, da jim je uspelo v to tako sivo ohišje spraviti takšen procesor in posebej oblikovano baterijo, je to vseeno dober kompromis.

In kaj lahko s takšnimi očali počnemo? Kakor pokaže zgornji video: marsikaj. Za uporabo ne potrebujemo kontrolerjev, saj bomo vse nadzorovali z gestami rok in prstov, kar lahko izrabimo denimo za upravljanje pritiklin pametnega doma ali pa iz televizorja potegnemo sliko in si jo nato preoblikujemo pred sabo.

Zadeva je videti vsekakor zanimivo, a zaenkrat nimamo še nobenih informacij glede cene ali datuma potencialnega izida, vendar pa je Xiaomi s tem dal vedeti, da bodo telefonska podjetja kmalu začela meriti moči na povsem novem trgu izdelkov, kar nam nakazuje vznemirljivo tehnološko prihodnost AR naprav.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime