Nekdo je preko umetne inteligence v World of Warcraft vnesel impresivne glasovne igralce

Leto 2023 bo zagotovo prineslo nove impresivne dosežke umetne inteligence, s katero se dandanes lahko poigra tudi čisto navaden uporabnik. Na Redditu se je pred kratkim pokazal impresivna predstavitev programa Elevenlabs Prime Voice AI, ki ga je nek igralec izrabil za igro World of Warcraft.

WoW je v svoji bogati zgodovini nabral stotine takšnih in drugačnih nalog, ki jih načeloma dobimo preko pogovarjanja z okoli stoječimi NPC-ji, ti pa nam navržejo nekaj besedila, ki ga večina igralcev sploh ne prebere, ampak samo hitro stisnejo gumb “Accept” in se spravijo na reševanje misije. Nekateri pa se radi tudi v štorijalno raziskovanje Azerotha in takšne dialoge natančno preučijo, umetna inteligenca pa je tem nalogam priskrbela tudi glasovne igralce.

World of Warcraft sicer vsebuje nekaj glasovnega podajanja, a to je navadno rezervirano samo za tiste največje dogodke, medtem ko nas pri stranskih opravilih pričaka samo golo besedilo. Razlog za to je preprost: teh nalogic je namreč malo morje in Blizzard bi zapravil ogromne vsote denarja za najem glasovnih igralcev, od tega pa ne bi ravno preveč profitiral.

Ravno tule je svoje mesto našla umetna inteligenca in kratki demo, ki ga je pokazal Reddit uporabnik je presneto impresiven. Vidimo lahko pogovarjanje z moškim in ženskim podajalcem nalog in čeprav rezultatov ne moremo ravno primerjati s Troyjem Bakerjem iz The Last of Us, je zadeva vseeno dovolj impresivna, da bi jo marsikdo rad izrabil za novo preigravanje World of Warcrafta. Umetna inteligenca zna celo priskrbeti različne intonacije: Landra Dawnstrider je pri misiji slišati frustrirano, ko se mora ukvarjati z zabavo za Lorda Saltherila. Pojavi se sicer kakšna težavica z izgovorjavo imen določenih krajev, a na splošno je tale kratki demo hudo impresiven, trik umetne inteligence pa je dejstvo, da se ta neprestano uči in že čez kakšen mesec bomo lahko v njenih posnemanjih človeškega glasu videli napredek.

Strah glasovnih igralcev, da znajo enkrat zaradi tega izgubiti svoje delo, je zaradi tega vsekakor upravičen, a zaenkrat še noben od večjih studiev ni najavil projekta, kjer bi za večino glasovnega podajanja poskrbela umetna inteligenca. Takšne skrbi pa so odveč v raznih modih, ki so delani brezplačno in pri katerih glasovno podajanje iz strani prostovoljcev zahteva ogromno časa, na koncu pa zaradi amaterskih glasilk izpade podpovprečno. Tu bo umetna inteligenca naredila revolucijo in prvi takšni projekti so že v izdelavi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime