Čas je, da nadgradite pomnilnik

Časi, ko si ob frišno nabranih komponentah za PC v režo vstavil še dve ploščici 4 GB pomnilnika so na žalost že za nami. Dandanes pri izbranih strojnih komponentah največ pozornosti namenimo grafičnim karticam, ki so zdaj že tako glomazne, da potrebujejo dodatni podporni steber, nato nekaj malega pogledamo že za procesorjem, ostalo pa je bolj kot ne spregledano.

Vendar pa je to napaka, saj je sistemski pomnilnik od vedno bil in tudi vedno bo pomemben del sestave vsakega računalnika, za razliko od ostalih komponent pa pri njemu nekako ni splošno sprejete meje, kdaj ga je dovolj in kdaj že pretiravamo. RAM deluje namreč po principu: več ga imaš, boljše se boš imel in PC igralci so že velikokrat naleteli na težave pri poganjanju iger, saj pred tem niso zaprli brskalnika, ki vsebuje desetine zavihkov, vse to pa pridno golta gigabajte tistega pomnilnika, ki je še na voljo.

Do pomnilnika ni zahteven samo splet, ampak tudi igre, ki so do njega v zadnjih letih bolj požrešne kot kadarkoli prej, saj razvijalci iger zdaj razvijajo naslove, ki morajo dobro teči na trenutni generaciji konzol, kakor tudi na PC-jih. Ker so konzole močnejše, so tudi strojne zahteve šle navzgor in pri kakšni AAA igri je 8 GB pomnilnika že zdavnaj pod povprečjem, saj se te dni minimalno priporoča vsaj 16 GB in več.

Koliko RAM-a potem potrebujemo in katerega kupiti? Za namene tega članka bomo pod oko vzeli pomnilnik Silicon Power X-Power Zenith in sicer ploščici, ki na sebi nosita po 16 GB pomnilnika in sta tipa DDR4-3200.

Gre za stilsko privlačen parček ploščic, ki je na voljo brez ali z RGB osvetlitvijo in v nobenem primeru ne boste gledali v tisto golo ploščico, ki je obarvana zeleno in kot razgaljena banana kaže vse svoje čipovje. Namesto tega pomnilnik za ohišje vsebuje brušeno kovino, ki pride hudo prav pri vstavljanju v režo, saj ploščico tako lažje zagrabimo in ne morem vam povedati, kolikokrat mi je zaradi spolzkih rok pomnilnik že pobegnil iz prstov in se nato celo fizično poškodoval.

zenith

X-Power Zenith teče pri 3200 MHz, a kar ga odlikuje je njegova sposobnost navijanja. Spravite ga lahko vse do stopnje 3600 MHz, njegov maksimalni takt pa doseže 5 GHz. Takšne številke so impresivne, saj vse to lahko dosežete brez resnega poseganja v sistem, ki zaobjema napredne prijeme tipa dviganje voltaže, tako da kakšen nevešč uporabnik pri dviganju takta ne bo zažgal stanovanja.

Kar se tiče učinkovitosti se X-Power Zenith obnese odlično. Spletna stran Tom’s Hardware poroča o dobrem delovanju tako na Intel, kot tudi na AMD platformah. Ne dosega ravno prvega mesta, saj je tisto rezervirano za veliko dražje ploščice pomnilnika, a kar se tiče razmerja med ceno in učinkovitostjo se X-Power Zenith uvrsti na solidno sredino. O podobno dobrih rezultatih poroča tudi spletna stran Tech-legend, kjer je X-Power Zenith v testih zaostajal samo za tekmeci, ki že privzeto na sebi nosijo višji takt.

zenith

Silicon Power X-Power Zenith ni nek nov pomnilnik, saj je na trgu prisoten že dve leti, zato bi morda kdo povprašal, zakaj zdaj pišem o njem. No, k temu me je spodbudila letošnja bera iger, ki je bila vizualno impresivna, a pri veliko naslovih letos smo naleteli na zatikanja. Nekaj je krivda razvijalca, nekaj pa samih uporabnikov, saj nekateri še vedno vztrajajo na samo 8 GB pomnilnika in se nato besno razburjajo, da se jim novejše igre zatikajo ali pa včasih privedejo do rušenja celega sistema.

Zato smo želeli izpostaviti pomnilnik, ki ima dobro zmogljivost, hkrati pa ne stane preveč. Za dve ploščici 16 GB pomnilnika boste na EIGRE.si prejeli ugodno ponudbo in če vam brez RGB-ja živeti ni, si lahko privoščite tudi takšno opcijo, ki vam bo vzela 86 €. Skupno 32 GB vam bo zadostovalo za nekaj let brezskrbnega igranja. Na trgu je resda že prisoten pomnilnik DRR5, a ta je zaenkrat preprosto predrag, za njegovo uporabo na AMD platformi pa boste primorani tudi v nadgradnjo procesorja in matične ploščke, kar sta spet izdelka, ki nista ravno poceni. DDR4 lahko medtem vstavite tako ob družbo AMD-ja in Intela, ki imata veliko večjo združljivost procesorjev in matičnih plošč z nižjo ceno.

In ta cena igra veliko vlogo. Poglejmo si še eno primerjavo iz spletne strani Tom’s Hardware, ki je spočel večjo primerjavo med DDR4 in DDR5. Novejše RAM ploščice so praviloma resda hitrejše, a samo pri določenih nalogah, razlike pa so velikokrat majhne. Pri igranju je naprednost DDR5 res minimalna, saj je najhitrejši DDR5 v primerjavi z najšibkejšim predstavnikom tabora DDR4 hitrejši samo za 8 %, v nekaterih primerih pa ta razlika pade na samo 1 %. Če ob tem upoštevate dejstvo, da je DDR5 pomnilnik že sam dražji od predhodnika in da moraš za njegovo uporabo tudi povsem prevetriti sistem, prideš hitro do številke 1.000 €, od tega pa si bolj malo profitiral. No, vsaj za zdaj. DDR5 bo vsekakor enkrat postal standard, a od tega nas najbrž loči še nekaj let, do takrat pa si lahko mirne duše ogledate prejšnjo generacijo RAM ploščic.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime