STALKER 2 utrpel večji ruski hekerski napad

Rusko-ukrajinska vojna se ne bije samo na fizičnem bojišču, ampak tudi v digitalnem svetu. Zaradi ruskega napada se je veliko zahodnih ponudnikov digitalnih servisov z igrami odločilo Rusom onemogočiti dostop do nakupa iger, Ukrajina pa je nedavno naredila še korak dlje in od Sonyja, Steama in Microsofta zahtevala ukinitev prodaje naslova Atomic Heart, ki so ga spočele ruske roke.

Eden najbolj glasnih razvijalcev je že od začetka spopada ukrajinski studio GSC Game World, ki že dolgo dela na drugem delu priznane atmosferične streljačine STALKER, ta pa je v zadnjih dveh letih končno stopil v stanje, ki celo zna pokazati nekaj igranja. Žal se je leto nazaj pripetila ruska invazija na Ukrajino, zaradi česar je GSC Game World moral temeljito spremeniti način dela, nekateri člani ekipe pa so dejansko na rame zavihteli puške in se spravili braniti domovino.

Razvijalec vse od tedaj dela na igri, hkrati pa vsako priložnost izkoristi za obrekovanje napadalca. Igra je zaradi tega spremenila naslov iz Heart of Chernobyl v Heart of Chornobyl, saj je imelo originalno ime rusko obliko Černobila. Zaradi vsega tega so si razvijalci nakopali tudi veliko jeze iz ruske strani, ta pa je pred kratkim sprožila večji hekerski napad, preko katerega so dobili dostopne podatke do strežnika, iz tega pa so odtujili cel kup datotek, ki se tičejo igre STALKER 2 in niso namenjene javnosti.

GSC Game World je napad sam priznal in zraven dodal, da za napadom stoji ruska hekerska skupina Vestnik TSS. Hekerji so pripravljeni datoteke obdržati za zaprtimi vrati, a samo v primeru odkupnine, ki pa v tem primeru ne zahteva denarja. Eden od napadalcev je bil očitno član uradnega STALKER 2 Discorda, od tam pa je bil odstranjen. Zdaj zahteva, da mu razvijalec zopet omogoči dostop do kanala, hkrati pa bi se moral GSC Game World opravičiti vsem ruskim in beloruskim igralcem, zraven pa še poskrbeti za rusko lokalizacijo celotne igre. Če tem zahtevam ne bo zadoščeno, bodo hekerji 15. marca na splet poslali gigabajte podatkov, med katerimi bodo vmesne sekvence, razkrita pa bo tudi celotna zgodba.

Razvijalec se na vse te zahteve požvižga, saj so v resničnem življenju šli čez veliko težje stvari. Kljub temu pa je igralce opozoril, da se znajo na spletu pojaviti video posnetki iz igre, ki znajo razkriti večji del zgodbe in vse prosijo, da teh zadev ne gledajo in ne razpošiljajo naprej, saj si bodo samo pokvarili igralno izkušnjo, ko STALKER 2 vendarle izide.

Končni izid je sicer še kar daleč stran, saj je igra napovedana za december 2023 in čisto možno je, da skoči v naslednje leto.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime