Umetna inteligenca GPT-4 lahko zdaj razbere tudi slike

Bliskovit razvoj novih funkcij umetne inteligence se nadaljuje, kar niti ni presenetljivo, saj se ta vedno rada uči novih stvari. Podjetje OpenAI, ki je zažgalo celoten internet preko svojega orodja GPT je včeraj napovedalo izdajo nove verzije tega umetnopametnega pomočnika, ki ga posodobljeni inačici kličemo GPT-4.

OpenAI pravi, da je preskok iz verzije 3.5 s sabo prinesel pomembne izboljšave. Ena glavnih se tiče razumevanja slik, saj je Chat GPT do sedaj razumel samo besedilne ukaze, po novem pa lahko razbere pomen slik. To je OpenAI jasno nakazal preko praktičnega primera, kjer je skozi tri podobe prikazal priklop Lightning kabla, ki je oblikovan kot VGA priklop, na iPhone. Umetna inteligenca je znala razbrati vsako sliko posebej ter na koncu tudi zapisati, zakaj je zadeva sploh smešna.

chat gpt

OpenAI pravi, da se je Chat GPT v zadnje pol leta pridno učil preko pogovorov z uporabniki, zaradi česar se je precej bolje odrezal na raznih testih, ki jih moramo ljudje opraviti v resničnem življenju, tu notri pa najdemo teste LSAT, GRE in Uniform Bar, ki jih morajo opraviti vsi kandidati za odvetniške poklice. GPT-3.5 je pri teh testih dosegel bolj slabe rezultate, četrta verzija pa se je uvrstila med najboljših 10 % testirancev.

chat gpt

GPT-4 je že na voljo za orodje ChatGPT, a dostop do njega imajo samo tisti, ki plačujejo naročnino za ChatGPT Plus, za dostop do API-ja pa bo treba skočiti v čakalnico. OpenAI je ob napovedi nove verzije potrdil tudi partnerstvo z Microsoftom, saj preko njihove oblačne storitve Azure delajo tudi na drugih funkcijah, kot je denimo klepetanje z botom in razumevanje ukazov v drugih jezikih.

OpenAI je s svojo umetno inteligenco pri konkurenci sprožil kar nekaj panike. Najbolj so se hlače zatresle Googlu, ki je nedavno predstavil svojo verzijo umetne pameti Bard, a ta se je pri prvi predstavitvi izkazala za bolj klavrno. Vseeno Google na tej umetni inteligenci dela še naprej, včeraj pa je napovedal, da bo njene funkcije vdelal v praktično vse aplikacije znotraj delovnega okolja Workspace.

Microsoft po drugi strani enkrat končno ne lovi svojega tekmeca. GPT-4 je namreč že vdelan v njihov iskalnik Bing, za jutri ob 17.00 pa pripravljajo večjo predstavitev, ki bo prikazala delo z umetno inteligenco znotraj pisarniških aplikacij Outlook, Word in Teams. Prenos v živo bomo lahko spremljali preko LinkedIna, za ogled pa ni potrebna kakšna predhodna registracija.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime