Popularna stran za nalaganje datotek Zippyshare zapira svoja vrata

Ena od najbolj popularnih strani za nalaganje datotek, Zippyshare, vsak mesec zabeleži 43 milijonov obiskovalcev. Žal pa to v dandanašnjem internetnem ekosistemu očitno ni dovolj, da bi pokrilo stroške obratovanja.. Osebje spletne strani, ki naj bi domnevno delovala v Franciji, je tako na uradnem blogu zapisalo, da se Zippyshare konec tega meseca za vedno ugaša.

Kakor pravijo lastniki strani je razlogov za ukinitev spletne strani, ki deluje že vse od leta 2006, toliko, da bi z njimi lahko popisali celo knjigo, a da dvomijo, da bi jo nato kdo prebral. Glavni krivci so stroški obratovanja in višja cena elektrike, stran pa preprosto ne zasluži dovolj, da bi lahko s tem pokrili stroške delovanja strežnikov. Tudi obisk naj bi zlagoma začel padati, obiskovalci pa so uporabljali dokaj agresivne tehnike blokiranja oglasov, tako da je upadel dobiček tudi iz te strani.

Zippyshare je bila ena najbolj popularnih strani za prenašanje datotek ravno zaradi manj agresivne politike oglasov. Kakšni konkurenčni servisi so ti namreč ob kliku za prenos datoteke najprej servirali po več oglasov in šele po trmastem klikanju na gumb ti je enkrat končno uspelo odpreti datoteko za prenos. Zippyshare je po drugi strani deloval bolj preprosto, saj se ni posluževal takšnih podpasnih tehnik in ob kliku na želeno povezavo si bil instantno teleportiran do vsebine. Poleg tega strežnik ni omejeval hitrosti pri prenosih in je omogočal več simultanih prenosov naenkrat, za kar si moral pri konkurenci največkrat odpreti denarnico.

Spletna stran je bila zaradi tega hudo popularna tudi pri kakšnih spletnih piratih, ki niso imeli dostopa do torrentov, kot naročena pa je bila za tisto manj obsežno ilegalno vsebino, kot so zlomljene izvršne datoteke za igre.

Osebje je na blogu še zapisalo, da se stran ugaša konec marca in da vsem priporočajo čimprejšnje delanje varnostnih kopij, saj ko se bodo strežniki enkrat ugasnili, bodo podatki izgubljeni za vedno.

V zgodovini smo zaznali več primerov ugašanja brezplačnih gostiteljev vsebine. Leta 2012 se je od nas poslovil Megaupload, v 2013 Hotfile in v 2015 Rapidshare. Novih ponudnikov ne manjka in Zippyshare priznava, da so uporabnike začeli izgubljati ravno zaradi njih, a bolj malo jih je delovalo na tako preprost način, kot je to ponujal Zippyshare.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime