Popularna igra Dark and Darker odstranjena iz Steama zaradi domnevne kraje vsebine

Večigralska igra Dark and Darker se je do sedaj pojavila zgolj znotraj omejenih alfa testiranj na Steamu, vendar pa je bilo že to dovolj, da si je urno nabrala veliko število igralcev, ki so nestrpno čakali na naslednje testiranje ali pa celo na polni izid. Za igranje so poprijeli tudi nekateri večji streamerji in zahteva po igranju je narasla do te mere, da so nekateri igralci začeli razvijalcu Ironmacu ponujati denar samo zato, da testiranja ne bi umaknili iz Steama in da bi bilo to na voljo za daljše časovno obdobje.

Vendar pa se zna zgoditi, da Dark and Darkerja sploh ne bomo nikoli več igrali – ne v testni in tudi ne v polni verziji. Razvijalec Ironmace se namreč že dlje časa krega z založnikom Nexonom, za katerega je do leta 2021 ustvarjal igro P3, ta pa je imela podobne mehanike kot Dark and Darker. Šlo se je za “extraction” naslov, kar pomeni da poskušaš pri raziskovanju in nabiranju zakladov vztrajati čim dlje, preden poskušaš z ekipo pobegniti, skupaj z nabranim zakladom.

Nexonu koncept igre ni bil všeč, zato je bil P3 leta 2021 preklican, Ironmace pa je nato šel na svoje klepati igro Dark and Darker, z alfa testiranjem pa so dokazali, da je takšna igra pri igralcih izjemno popularna. Sicer pri temu ni nič nelegalnega, a Nexon trdi, da Ironmace s sabo ni odnesel samo ideje, ampak je izmaknil tudi kodo, ki je bila prvotno ustvarjena za P3. Ta še vedno pripada Nexonu, zaradi česar so se pri kreganju začele eskalacije.

V začetku marca je v pisarne razvijalca Ironmace prispela policija, ki naj bi zasegla material, ki je bil porabljen za ustvarjanje igre. Razvijalec je takrat svoje sledilce miril z najavo, da policija ni našla ničesar konkretnega, saj niso ukradli ničesar. Vendar pa očitno cel zaplet ni tako nedolžen, saj je Nexon pred kratkim zahteval tudi umik igre iz Steama, Valve pa je njihovim željam ustregel, zaradi česar zdaj ob obisku Steamove strani naletimo na prazen nič.

Ironmace je na uradnem Discordu zapisal, da je Nexon vložil DMCA zahtevo za umik naslova, a da bitke še ni konec. Razvijalec se trenutno posvetuje z odvetniki, ki delajo na temu, da bi se igra čim prej spet vrnila na Steam. Zaradi občutljive pravne teme ne smejo zapisati preveč, a še vedno trdijo, da so izjave glede kraje neresnične.

Dark and Darker je bil načrtovano še eno javno testiranje med 14. in 19. aprilom, a sodni mlini meljejo počasi, zato dvomimo, da se bo zadeva do takrat spet pojavila na Steamu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime