RTX 4070 naj bi stal 599 $

Grafične kartice te dni resda niso več tako nedosegljive kot je bilo to samo eno leto nazaj in dandanes lahko obiščeš vsako večjo trgovino s takšno robo in si privoščiš kakšen izdelek izpod rok AMD-ja ali NVIDIE, brez da bi moral čakati na sprostitev zaloge.

Zaloge so se resda vrnile, a kar se ni povrnilo so cene grafičnih kartic, ki so bile pred koronavirus krizo povsem druga slika kot pa jo gledamo te dni. Če si včasih stisnil jurja evrov in si v zameno dobil grafično pošast, s katero si lahko leta igre preigraval na najvišjih grafičnih nastavitvah, lahko danes za ta isti denar dobiš samo grafično kartico srednjega ranga. Če si želiš nekaj boljšega, kot je denimo RTX 4080, boš za to čast moral odšteti nekje 1.600 €, za najmočnejšo inačico RTX 4090 pa kar pripravi dobra dva tisočaka evrov.

Te nore cene so tako visoke, da je v bistvu vseeno če zaloga obstaja, saj si je ne more privoščiti praktično nihče. Govorice zdaj pravijo, da znamo kmalu dobiti grafično kartico, ki bo nosila vsaj približno normalno ceno in šampion takšnega upanja naj bi bil RTX 4070.

Za tega se namreč šušlja maloprodajna cena 599 $, kar je veliko manj od že izdane kartice RTX 4070 Ti, ki stane 799 $. Govora je o ameriških cenah, ki z Evropo nimajo ravno neke prave veze, saj so pri nas cene povsem drugačne – za RTX 4070 Ti boste pri nas denimo odšteli več kot 1000 €. A so po drugi strani dober temelj za vsaj približno ugibanje cene: če pri američanih velja cena 599 $, potem bomo bržkone pri nas za njo odštevali od 700 do 800 €. Še vedno je to ogromno in tudi ameriška maloprodajna cena za RTX 4070 je za 100 $ višja od RTX 3070, ki je v 2021 izšel pod cenovno nalepko 499 $.

Kar se tiče specifikacij naj bi RTX 4070 vseboval enako število CUDA jeder kot RTX 3070, a višjo frekvenco delovanja pri 1,92 GHz, še bolj pomemben v primerjavi s predhodnikom pa je pomnilnik, ki ga bo tule za 12 GB, medtem ko ima lanskoletna verzija vsega 8 GB. To zna biti najbolj pomembna lastnost nove grafične kartice, saj so zadnje izdani AAA naslovi pokazali, da grafične kartice z 8 GB pomnilnika preprosto niso več dovolj, to pa nato pripelje do grdega zatikanja ali pa nižanja grafičnih nastavitev. Poleg tega boste ob pridobitvi te grafične kartice dobili boljši izkoristek ray tracing učinkov, pozabavali pa se boste lahko tudi ob tehnologiji DLSS 3, ki deluje samo na RTX karticah četrte generacije in pri nekaterih naslovih sličice na sekundo praktično podvoji.

NVIDIA naj bi RTX 4070 na trg poslala v sredini aprila, tako da če še vedno iščete zamenjavo svoje grafične kartice in bi radi ob tem prihranili nekaj evrov, potem se splača biti še malce potrpežljiv – seveda je pametno počakati tudi na prve recenzije iz strani neodvisnih YouTuberjev ali pa spletnih strani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime