Električni družinski vagon KIA EV9 bo ponujal tretjo stopnjo samodejne vožnje

Zaplavajmo enkrat za spremembo v čedalje bolj popularen svet električnih avtomobilov, ki jih že zdavnaj ne ponuja samo Tesla, ampak tudi drugi ponudniki, ti pa so začeli v svoje štirikolesnike tlačiti tudi algoritme, ki poskrbijo za samodejno vožnjo po dolgih odsekih avtocest.

Južnokorejski proizvajalec KIA je predstavil svoj novo terensko vozilo EV9, ki je glede na prostornino pravi orjak in bo namenjen predvsem malce večjim družinam. Gre za povsem električni avto, ki ponuja odličen izkoristek baterije in bo na voljo v treh različicah.

EV9 RWD Long Range bo namenjen tistim, ki želijo iz baterije potegniti čim več, na hitrost pa se požvižgajo. Ta model avtomobila bo vseboval 99,8 kWh težko baterijo, ki bo z enim polnjenjem omogočala prevoz 541 kilometrov, je pa zaradi varčnosti tudi najpočasnejši in za doseg 100 km/h boste potrebovali 9,4 sekunde. Naslednji model je RWD Standard Range, ki vsebuje 76,1 kWh baterijo, njegov 160 kW motor pa bo do stotice potegnil v 8,2 sekunde. Če si omislite AWD model boste dobili 99,8 kWh baterijo, a hkrati tudi dvojni, 283 kW motor, ki za doseg 100 km/h potrebuje samo 6 sekund. Pri vseh treh modelih se lahko veselimo 800 V polnjenja, ki v 15 minutah napolni avto za prevoz 240 kilometrov.

Ker je to moderen avtomobil, vas bo seveda KIA poskušala prepričati v odklep dodatnih lastnosti avta, ki so notri že vgrajene, a so programsko zaklenjene, dokler ne odprete denarnice in dokupite par mikrotransakcij. V primeru EV9 boste preko notranje trgovine Connect odklenili tip osvetlitve in dodatno moč pri pospeševanju, ki pri AWD modelu skrajša čas do 100 km/h na samo 5,3 sekunde. Tu je še samodejno parkiranje za katerega bo prav tako treba doplačati, cene teh dodatkov pa še niso znane.

KIA EV9 bo prav tako ponujal tretjo stopnjo samodejne vožnje, ki po kmečko povedano pomeni, da se avto vozi sam, a mora biti voznik še vedno biti prisoten. Zahvaljujoč senzorju LiDAR bomo lahko vožnjo prepustili funkciji Highway Driving Pilot, a to velja samo za daljše odseke avtocest, smrčanje pa za volanom ni priporočeno.

KIA še ni razkrila cene in datuma izida za EV9. V Južni Koreji se bodo prednaročila odprla to spomlad, v druge države pa naj bi avto prispel v drugi polovici 2023, cena pa zaenkrat ni znana, a če pogledamo prejšnji model EV6, ki se v Sloveniji prodaja za nekje 60 tisočakov, lahko pri EV9 pričakujemo še višjo ceno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime